MENIU

Concluzii IMPORTANTE ale delegației OMS privind pandemia de Covid din România: Ce SOLUȚII propun experții străini

Pandemie COVID-19 România

Delegația OMS aflată în România pentru a determina motivele pentru care campania de vaccinare din țara noastră avansează așa de lent, dar și posibile soluții la explozia de cazuri noi de infectare cu COVID-19 a făcut, astăzi, câteva precizări importante pe marginea celor două subiecte. Mai exact, OMS susține, prin vocea dr. Heather Papowitz, manager de criză, de la Biroul OMS Europa, că asigurarea accesului la testare şi întărirea rolului medicilor de familie în efectuarea acesteia, dar şi în ce priveşte vaccinarea populaţiei, ar fi două dintre soluţiile care ar putea contribui la depăşirea situaţiei actuale din țara noastră.

"Am văzut o mulţime de lucruri, am stat de vorbă cu mulţi oameni, însă acum ne-am întors pentru a aprofunda ceea ce ştim şi, de asemenea, să ne uităm la câteva soluţii, să vedem dacă acestea ar funcţiona în teren. (...) Sunt mai multe provocări şi soluţii, o parte dintre cele pe care le-am discutat se referă la capacitatea de testare şi accesul la acestea. Ştiu că directorul DSP Braşov munceşte din greu să se asigure că testarea este accesibilă peste tot acolo unde este nevoie, deoarece testarea din timp este extrem de importantă, este important să fii introdus în sistem cât mai devreme dacă este nevoie", a afirmat medicul, într-o declaraţie de presă la Centrul de vaccinare împotriva COVID-19 de la Sala Sporturilor din Braşov, relatează Agerpres.

Expertul OMS susține, de asemenea, că trebuie întărit rolul medicilor de familie şi trebuie ca acestora să li se ofere instrumentele şi resursele necesare pentru a se implica în testare şi vaccinare.

"Ne-am uitat la sistemul de sănătate, de la asistenţa primară şi până la cea spitalicească, şi trebuie să întărim cu adevărat acel nivel primar, al medicilor de familie, şi să ne asigurăm că li se dau resursele, uneltele de care au nevoie pentru ca oamenii să fie diagnosticaţi din timp şi pentru ca apoi ei să comunice, împreună, să îi convingă să se vaccineze", a spus dr. Papowitz.

Ea a subliniat, totodată, că autorităţile trebuie să se asigure că există personal suficient şi toate dotările, materiale medicale necesare în sistemul spitalicesc.

"Lucrează 24/7, cu UPU, cu ATI la capacitatea deplină şi cu paturile ocupate în totalitate. Trebuie să găsim soluţiile ca oamenii să ajungă în locul potrivit, să primească îngrijirea medicală de care au nevoie, să ne asigurăm că avem personal şi dotări suficiente. Acestea sunt provocările şi ei fac o treabă minunată", a spus expertul OMS, în urma vizitei pe care a efectuat-o la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov.

Heather Papowitz s-a declarat impresionată de activitatea depusă de personalul de la Maternitatea Braşov şi a subliniat importanţa vaccinării gravidelor pentru a fi protejate în timpul sarcinii: "Este emoţionant faptul că oamenii stau la coadă în faţa centrului de vaccinare pentru că vaccinarea este cel mai important lucru pentru a evita formele severe ale bolii şi decesele".

Delegaţia OMS mai are cuprinsă în vizita de la Braşov deplasări, în cursul zilei de marţi, la Spitalul Municipal Săcele şi în comuna Apaţa, ambele locaţii fiind alese ca fiind zone defavorizate din judeţ, în contextul în care experţii caută soluţii pentru procentul relativ scăzut de vaccinare în mediul rural românesc, mai arată sursa citată.