MENIU

Concluzie după 3 ani de pandemie: Imunitatea dată de anumite gene determină COVID-19 asimptomatic la un sfert dintre cei infectați

Cercetătorii au ajuns la o concluzie surprinzătoare legată de coronavirus la trei ani de la explozia pandemiei. Imunitatea dată de anumite gene ar putea fi răspunzătoare pentru declanșarea formei asimptomatice de COVID-19, se arată în cel mai nou studiu în acest domeniu.

La începutul pandemiei, cercetătorii erau intrigați că mulți oameni nu au dezvoltat simptome de COVID-19, în timp ce încă erau testați pozitivi. La trei ani distanță, cel mai recent studiu despre coronavirus susține că o variantă genetică comună explică de ce unii oameni sunt asimptomatici după ce au fost infectați cu virusul ce provoacă COVID-19.

Studiile au demonstrat că cel puțin 20% dintre persoanele infectate cu SARS-CoV-2 rămân asimptomatice. Deși majoritatea eforturilor globale s-au concentrat asupra formelor severe în COVID-19, examinarea infecției asimptomatice oferă o oportunitate unică de a lua în considerare caracteristicile imunologice timpurii care promovează eliminarea virală rapidă, susțin cercetătorii în acest nou studiu. Au fost incluse 29.947 de persoane, inclusiv nevaccinate, pozitive la testarea coronavirus, în studiu, pentru a urmări simptomele COVID-19.

Rezultatele au implicații importante pentru înțelegerea infecției precoce și a mecanismului care stă la baza eliminării din timp a virusului, ceea ce poate să stea la baza perfecționării dezvoltării vaccinurilor și a metodelor terapeutice în prima etapă a bolii, potrivit studiului publicat de revista Nature.

În final, cercetătorii au ajuns la concluzia că o foarte mare importanță o are un anumit grup de gene în imunitatea dată în cazul infecției asimptomatice COVID-19.

 

Concluzie salvatoare pentru tratarea COVID

Forma de COVID-19 asimptomatic este legată strâns de o variantă genetică care întărește memoria imunitară după expunerea la virușii sezonieri anteriori.

Identificarea factorilor genetici asociați cu modul în care boala progresează după infecție oferă baza înțelegerii răspunsului diferit al oamenilor la virusul ce provoacă COVID-19, precum și la alte boli virale. Iar majoritatea vaccinurilor existente protejează împotriva simptomelor severe ale COVID-19. Prin urmare, identificarea fragmentelor virale care mediază infecția asimptomatică, precum cea descoperită de noul studiu, aduc un important ajutor pentru a dezvolta unele vaccinuri sau terapii mai specifice pentru COVID-19.

 

Deși majoritatea persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 prezintă o evoluție ușoară a bolii sau sunt complet asimptomatice, foarte puține studii au examinat genetica celor afectați de COVID.

De când a început pandemia de COVID-19 unele persoane s-au infectat, dar fără să manifeste simptome, noul studiu arată că o variaţie genetică comună ar fi responsabilă pentru infecţia asimptomatică cu coronavirusul SARS-CoV-2, relatează EFE, potrivit agerpres.ro.

Ipoteza echipei de cercetare este că sistemul imunitar al acestor persoane poate reacţiona "atât de rapid şi puternic încât virusul este eliminat înainte de a cauza vreun simptom".

Au fost analizate variația genelor antigenului leucocitar uman sau HLA, importante în răspunsul imun la agenții patogeni și care sunt foarte variabile între oameni.

Potrivit cercetătorilor, rămâne încă neclar de ce multe persoane elimină cu succes infecția (virusul, n.r.) fără complicații majore, în timp ce alții dezvoltă o boală severă, chiar și fără factori de risc cunoscuți pentru rezultatele severe ale COVID-19. 

 

Ce tip de gene provoacă boala COVD-19 asimptomatică 

 

Cercetarea, coordonată în SUA de Universitatea din Carolina de Nord, s-a axat pe un grup de gene denumite antigeni leucocitari umani (HLA), grup fundamental pentru răspunsul imunitar şi care variază mult de la o persoană la alta.

Aceste gene codifică proteine folosite de sistemul imunitar pentru a identifica celulele sănătoase şi a le diferenţia de cele infectate cu bacterii şi virusuri.

Persoanele care au prezentat varianta genetică HLA-B*15:01, ce există în aproximativ 10% din populaţie, au avut şanse mai mari de a rămâne asimptomatice după infectarea cu coronavirusul SARS-CoV-2.

Studiul a analizat celulele persoanelor cu HLA-B*15:01 care au donat sânge în anii anteriori pandemiei, iar rezultatele au relevat că aveau limfocite T (care au ca rol localizarea şi distrugerea celulei infectate) de memorie împotriva unei particule specifice a coronavirusului SARS-CoV-2. Această memorie imunitară ar fi provocat un răspuns mult mai rapid şi ar explica de ce acele persoane au rămas asimptomatice.

Dar o întrebare care-şi căuta răspunsul este cum a fost posibilă dezvoltarea acestei memorii imunitare împotriva SARS-CoV-2 fără să fi fost expus înainte acestui virus. Autorii cercetării au semnalat astfel că există alte tipuri de coronavirusuri care de decenii provoacă răceli sezoniere, aşadar a existat deja o expunere la acestea. În acest fel, persoanele care au varianta genetică HLA-B*15:01 par să poată ucide mai repede celulele infectate cu SARS-CoV-2 datorită unui răspuns imunitar cu reacţie încrucişată.

În urma analizei secvenţierii genomice a tuturor coronavirusurilor, cercetarea a demonstrat că respectiva particulă a SARS-CoV-2 recunoscută de HLA-B*15:01 este foarte asemănătoare cu particulele virale ale coronavirusurilor precedente. Prin urmare, aceste persoane asimptomatice aveau creată o memorie imunitară pentru coronavirusurile precedente, iar datorită marii asemănări a acestei particule virale celulele lor T de memorie ar fi putut de asemenea să recunoască şi să ucidă mai repede SARS-CoV-2.