MENIU

Compania Microsoft a ajuns, din nou, în instanţă şi a pierdut

Un tribunal federal american a condamnat grupul american producător de software la plata unei amenzi de un miliard şi jumătate de dolari. Microsoft a fost găsită vinovată de încălcarea a două brevete legate de tehnologia MP3.

O amendă aproape la fel de mare a fost dată şi în Europa. Este vorba de cea mai mare amendă din istoria Uniunii Europene, 992 de milioane de euro, care a fost aplicată de comisarul pentru Concurenţă unui cartel de firme pentru că a încălcat legislaţia anti-trust a Uniunii.

Mai multe companii foarte cunoscute, care se ocupă de producţia de lifturi şi scări rulante, au fost sancţionate, pentru că s-au înţeles să nu coboare preţurile sub un anumit nivel.

Avocaţii companiei au protestat faţă de această amendă consistentă chiar şi pentru Microsoft. Ei au declarat că verdictul este complet nefondat şi vor face apel. Lucent a depus o plângere în 2003, înainte de fuziunea sa cu grupul francez Alcatel, în faţa justiţiei federale, considerând că partenerii Microsoft, printre care se numărau producătorii de calculatoare Dell şi Gateway, utilizau diverse programe produse de Microsoft care încălcau brevetele deţinute de Lucent.

Procesul, care a avut loc la tribunal din San Diego, California, s-a concentrat pe tehnologia MP3 utilizată de programul Windows Media Player, produs de Microsoft. Firmele amendate sunt Otis, din Statele Unite, Kone, din Finlanda, Schindler din Elvetia, Mitsubishi Electric din Japonia şi ThyssenKrupp din Germania, care trebuie să plătească şi cea mai mare parte din amendă - 480 de milioane de euro.
Mai multe articole despre:
Microsoft