MENIU

Comisia Europeană, zguduită de decesul fostului președinte al instituției. Veteranul politicilor europene a încetat din viață la 98 de ani

Jacques Delors, fostul președinte al Comisiei Europene. Foto: Profimedia

Jacques Delors, fostul președinte al Comisiei Europene în perioada 1985-1995, a încetat din viață la vârsta de 98 de ani, conform declarației făcute de fiica sa, Martine Aubry, agenției France Presse.

"A decedat în această dimineaţă în somn, la domiciliul său parizian", a anunţat Martine Aubry, care este membră a Partidului Socialist francez şi primar al oraşului Lille.

Figură emblematică în politică și lider influent al Franței și al Europei în perioada 1985-1995, Delors a fost recunoscut pentru contribuția sa majoră în consolidarea Uniunii Europene și în promovarea valorilor europene comune. 

Eugen Tomac, prima reacție despre intrarea parțială în Schengen: „S-a negociat insistent cu partea austriacă”

Ministru al economiei între 1981 şi 1984, în timpul preşedintelui François Mitterrand, Jacques Delors era favorit în sondaje în anul 1995, dar a năruit atunci speranţele stângii franceze după ce, într-un anunţ spectaculos făcut într-o emisiune televizată, a renunţat să mai candideze la alegerile prezidenţiale, câştigate de Jacques Chirac.

Ca preşedinte al Comisiei Europene, el a jucat un rol important în crearea pieţei unice, semnarea acordurilor Schengen, Actul unic european, lansarea programului Erasmus, reforma politicii agricole comune şi constituirea Uniunii economice şi monetare care a condus la crearea monedei euro. 

O nouă metodă de înșelăciune pune pe jar părinții. Hackerii clonează vocile copiilor cu ajutorul inteligenței artificiale