MENIU

Comisia Europeană anunță că s-a atins ȚINTA de 70% de vaccinați anti-COVID-19 - România, la coada clasamentului

Comisia Europeană anunță că s-a atins ȚINTA de 70% de vaccinați anti-COVID-19 - România, la coada clasamentului

Comisia Europeană a anunţat marţi că a fost atinsă ţinta vaccinării anti-COVID-19 a cel puţin 70% dintre adulții din Uniunea Europeană. Obiectivul de 70 la sută a fost stabilit la începutul anului 2021, la o lună de la începerea vaccinării împotriva coronavirusului.

Anunțul CE arată că cel puţin 225 de milioane de persoane au primit două doze din vaccinurile Pfizer/BioNTech, AstraZeneca sau Moderna ori doza unică de vaccin Johnson & Johnson.

În luna ianuarie, Comisia Eruopeană anunța că „în vara lui 2021, statele membre ar trebui să aibă vaccinată 70% din populaţia adultă”. Fraza a fost interpretată în sensul în care fiecare dintre cele 27 de ţări membre trebuie să atingă pragul de 70%.

„70% dintre adulţii din UE sunt vaccinaţi complet. Vreau să mulţumesc multor oameni pentru că au făcut posibilă această realizare măreaţă care ne arată ce putem reuși când lucrăm împreună. Dar pandemia nu s-a încheiat. Este nevoie de cât mai mulți europeni să se vaccineze rapid pentru a opri alte valuri și alte dezvoltări de variante. Și îndemn pe oricine poate să se vaccineze, pentru că este singura cale prin care ne putem proteja pe noi și pe ceilalți”, a transmis și președintele CE, Ursula von der Leyen, într-un mesaj video postat pe Twitter.


Anunţul executivului comunitar marchează o bornă importantă în strategia UE de vaccinare împotriva COVID-19 după un start lent. În același timp, între țările UE este o diferență mare între ratele naționale de vaccinare. 

Potrivit Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), Malta şi-a vaccinat complet 90% dintre adulţi, Irlanda şi Portugalia, peste 80% din populaţia adultă, iar Franţa, peste 70%.

În estul UE, Bulgaria şi-a vaccinat complet doar o cincime din populaţia sa adultă, iar România, aproximativ 30% dintre adulţi.

Croaţia, Letonia, Slovenia şi Slovacia şi-au imunizat complet aproximativ jumătate din populaţia cu vârsta de peste 18 ani.