MENIU

Comisia de la Veneția a publicat și raportul pe codurile penale. Pe scurt: "Refaceți tot!"

Comisia de la Veneția a publicat, luni, pe site-ul instituției opinia adoptată sâmbătă, de plenul forului pe modificările aduse Codurilor penale din România. Verdictul, detaliat pe 36 de pagini, este necruțător: dacă devin lege, modificările la Codul penal și la Codul de procedură penală pun în pericol combaterea corupției și lupta împotriva unor infracțiuni grave din sfera penală.

Comisia de la Veneția recomandă autorităților din România să efectueze o reevaluare globală a amendamentelor aduse Codurilor Penale, printr-un proces larg și eficient de consultare.

În concluziile de la finalul raportului de 36 de pagini, Comisia de la Veneția cere Parlamentului României să revizuiasca complet proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală, "pentru a se asigura că reforma nu va avea un impact negativ asupra funcționării sistemului de justiție penală".

Documentul integral al Comsiei de la Veneția pe codurile penale poate fi văzut aici.

Comisia atrage atenția asupra unor amendamente din Codul de Procedură penală care ar trebui revizuite în detaliu, cum ar fi: comunicarea cu privire la investigațiile penale în curs (articolul 4), începerea urmăririi penale (articolul 305), pragurile probatorii și încapacitatea de a utiliza anumite forme de probă (articolele 139, 143, 153, 168), precum și dreptul suspecților de a fi informați și de a participa la toate actele de urmărire penală (articolele 83 și 92).

În cazul Codului Penal, Comisia de la Veneția are mai multe recomandări pentru autoritățile române. Printre acestea, să reconsidere modificările făcute în cazul infracțiunilor de corupție directă (mită și trafic de influența), cele de abuz în serviciu (infracțiune pentru care este judecat Liviu Dragnea - n.r) și mărturie mincinoasă.

Comisia de la Veneția cere autorităților din România, în cazul modificărilor aduse Codului Penal:

-să reconsidere și să modifice dispozițiile privind măsurile de confiscare extinsă (articolul 112^1) și definiția funcționarului public (articolul 175), conținutul și modul de executare a pedepsei accesorii a interzicerii exercitării unor drepturi (articolul 65). România trebuie să alinieze aceste prevederi la obligațiile internaționale ale țării.

- să reconsidere și să modifice, în lumina comentariilor formulate în prezentul aviz, și alte dispoziții cu un impact mai general, cum ar fi cele privind termenele de prescripție și întreruperea termenului de prescripție, mărturia mincinoasă (articolul 273) și compromiterea intereselor Justiției (articolul 277).

Iohannis a chemat partidele la CONSULTĂRI, după criticile Comisiei de la Veneţia

Președintele Klaus Iohannis cheamă partidele la consultări, pe tema legilor din domeniul justiției! Anunţul vine după ce Comisia de la Veneția a publicat două rapoarte importante: cel privind cele trei legi ale justiției din România şi raportul privind modificările aduse Codului penal și Codului de procedură penală.

Potrivit Comisiei de la Veneția, modificările aduse de Parlament Codurilor Penale și Legilor justiției slăbesc lupta împotrivă corupției și a altor infracțiuni grave.

Mai multe articole despre:
comisia de la venetia codurile penale