MENIU

CNADNR ştia de problemele de pe A3. Era crăpată la inaugurare. Document oficial

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România(CNADNR) a pus în pericol viața oamenilor care au circulat pe lotul 3 de autostradă Orăștie-Sibiu, în perioada 14 noiembrie 2014-7 septembrie 2015, potrivit raportului Corpului de Control al ministrului Transporturilor, Dan Costescu. Cu patru zile înainte de inaugurare, inspectorii CNADNR au fost să verifice lucrările, iar autostrada era deja crăpată, se arată în raport. Cu toate acestea, inaugurarea s-a făcut, fiind an electoral pentru prezidenţiale.

În raportul Corpului de Control al ministrului Transporturilor, Dan Costescu, privind modul în care șefii Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România au derulat proiectele și contractele, în perioada 2013-2015, deținut în exclusitate de Revista Capital, inspectorii au precizat că autostrada demolată Orăștie-Sibiu s-a crăpat înainte cu patru zile de inaugurare, notează Capital.ro.

În nota de constatare din 10 noiembrie 2014, comisia nominalizată de oficialii CNADNR pentru a verifica stadiul lucrărilor lotului 3 al autostrăzii Orăștie-Sibiu, a descoperit că, „în zona în km 43+855- 44+200 pe partea dreaptă a autostrăzii prezintă crăpături și fisuri multiple cauzate de alunecarea terenului, drept pentru care solicităm realizarea unor studii geotehnice, urmând ca în baza analizei acestora, proiectantul să dea o soluție de remediere”. “Comisia de inspecție a constatat clar că mai sunt lucrări dintre care unele necesare pentru asigurarea corpului autostrăzii și a siguranței circulației. (…). Membrii comisiei care au întocmit nota de constatare au făcut parte și din comisia de preluare a autostrăzii, deci aceștia cunoșteau faptul că mai sunt lucrări de executat. Perioada foarte scurtă dintre data notei de constatare 10.11.2014 și data procesului verbal de predare-preluare 13.11.2014 (2 zile) conduce la concluzia că lucrările stabilite care au rămase de executat până la deschiderea traficului rutier nu au avut timpul necesar pentru a fi executate”, potrivit datelor prezentate în raport.

 

Directorul general al CNADNR SA, Cătălin Homor, s-a aflat pe şantierele din vest, şi trosonul de autostradă, Lugoj - Deva.

"Am venit să văd mai multe şantiere şi, de asemenea, dacă promisiunile pe care le-am auzit cum că lucrările ar putea fi finalizate până la sfârșitul anului au sau nu potenţial. Mai mult decât atât, consider că nici constructorii nu trebuie să se simtă singuri şi, când spun asta, mă gândesc la colaborarea strânsă în timpul derulării contractului. Tot în cadrul acestei colaborări aş vrea să mai adaug că şi controlul va fi o constantă în relaţia Beneficiar - Antreprenor, condiţie valabilă pentru oricare dintre şantierele în lucru.
Am văzut toate loturile autostrăzii Lugoj - Deva. Avem întârzieri atât din culpa constructorului cât şi din alte culpe independente de voinţa lui, iar împreună facem toate demersurile să deblocăm situaţia" a declarat Cătălin Homor, directorul general CNADNR.

 

Ministrul Transporturilor, despre autostrada Sibiu-Orăştie: Materialele, necorespunzătoare

 

"Nu o sa intru în detalii tehnice, materialele de construcții nu sunt în conformitate cu caietul de sarcini", a spus acesta, la sediul Ministerului Transporturilor.

Lotul al treilea al autostrăzii Sibiu-Orăştie, închis în septembrie, între localităţile Sălişte şi Cunţa, din cauza unor crăpături în asfalt, va rămâne închis până în luna iunie a acestui an, deşi termenul iniţial anunţat de CNADNR pentru remedierea problemelor era decembrie 2015.

Reprezentanţii CNADNR au declarat, în decembrie, anul trecut, pentru MEDIAFAX că noul termen a fost stabilit împreună cu constructorul lotului, fără să ofere şi explicaţii cu privire la întârziere.

Concret, o porţiune de 200 de metri din autostrada Sibiu-Orăştie, aflată în zona kilometrului 60 şi deschisă în noiembrie 2014, a fost demolată şi va fi refăcută complet pe cheltuiala antreprenorului, compania italiană Salini Impregilo, din cauza unor probleme la fundaţie cauzate de infiltraţii. Asta în contextul în care CNADNR anunţase iniţial că problemele vor fi remediate în luna decembrie.

În luna noiembrie, Ministerul Transporturilor a anunţat că la CNADNR corpul de control al ministrului de resort a identificat o serie de nereguli privind inclusiv proiectul autostrăzii Orăştie-Sibiu, unde o porţiune de 200 metri trebuie demolată şi reconstruită, şi a sesizat organele statului, suspectând fapte penale.

Lotul trei al Autostrăzii Sibiu-Orăştie a fost inaugurat în noiembrie 2014 de ministrul de atunci al Transporturilor, Ioan Rus, şi de fostul premier Victor Ponta, cu două zile înainte de turul doi al alegerilor prezidenţiale.

 Narcis Neaga, fostul șef al CNADNR, pus sub control judiciar pe cauțiune

CNADNR a demarat licitația pentru expertiza lotului 3 din Autostrada Orăștie-Sibiu! Când va fi gata

Mai multe articole despre:
CNADNR A3 autostradă surpată