MENIU

CNADNR, încasări record din ROVINIETELE plătite de şoferi

În 2013, CNADNR a încasat de la şoferi, din roviniete, 260 de milioane de euro

Încasări record din rovinietele plătite de şoferi pentru drumuri de pământ. Suma strânsă anul trecut în bugetul CNADNR ajunge la 260 de milioane de euro şi este cu 60 de milioane de euro mai mare decât cea din 2012.

După ce au tras linie, şefii de la CNADNR au constatat că anul 2013 a fost unul cu încasări extraordinare. Record chiar! 

Din roviniete, bugetul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România s-a îmbogăţit cu 260 de milioane de euro. 250 de milioane de euro au venit din taxele propriu-zise, iar 10 milioane de euro reprezintă suma strânsă din amenzile plătite de şoferii prinşi fără roviniete valabile. 

Spre comparaţie, în 2012 CNADNR a avut încasări de 200 de milioane de euro, în 2011, cu 15 milioane de euro mai puţin, iar în 2010 şoferii români au cumpărat roviniete în valoare de aproape 160 de milioane de euro.

Dacă banii ar fi folosiţi la construcţia de autostrăzi, s-ar fi putut face 52 de kilometri la un cost de cinci milioane de euro pe kilometru. 

Ce primesc în schimb proprietarii de maşini din România pentru cei 260 de milioane de euro viraţi în conturile CNADNR? Potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică, aproape jumătate din drumurile din ţara noastră sunt pietruite sau de pământ. Anul acesta ministrul Transporturilor, Dan Şova, a declarat că instituţia pe care o conduce nu ştie numărul kilometrilor noi de autostradă pentru care se va tăia panglica. 

Potrivit unor calcule, ar putea fi vorba de numai 40 de km. Şi dacă nu construim autostrăzi, unde se duc totuşi banii şoferilor? Ei bine, pe cârpeli. Întreţinerea drumurilor din România este foarte costisitoare, dacă este să-l credem pe ministrul Şova. 

Potrivit acestuia, ca să avem toate drumurile ca în palmă, fără gropi şi denivelări ne-ar trebui peste 880 de milioane de euro. Adică de trei ori mai mulţi bani decât s-au strâns în anul trecut din rovinietele plătite de şoferi.

Mai multe articole despre:
rovinieta BANI ÎNCASAŢI ROVINIETĂ