MENIU

Clipele de TEROARE prin care a trecut tânăra de 22 de ani arestată pe motiv că ar fi încălcat legea iraniană. Prima MĂRTURIE a familiei

Proteste Iran /Profimedia

Iranienii au ieșit în stradă pentru a zecea noapte consecutiv pentru a protesta împotriva regimului islamist, manifestațiile fiind declanșate după moartea Mahsei Amini, tânăra de 22 de ani arestată pe motiv că ar fi încălcat legea iraniană care le cere femeilor să își acopere capul, mâinile și picioarele.

Într-un interviu pentru Sky News, vărul acesteia povestește momentele degroază prin care a trecut tânăra înainte să moară, în timp ce se afla în custodia Poliției din Iran.

Potrivit acestuia, în orele dinaintea morții, tânăra de 22 de ani fusese reținută de poliție pe motiv că ar fi purtat hijab-ul "prea lejer". În acea zi, Mahsa Amini a mers la cumpărături la Teheran cu rudele sale, inclusiv cu fratele ei, Ashkan, și au fost opriți de poliția moravurilor.

Ashkan a încercat să le explice că nu se aflau în orașul lor natal și că erau străini în Teheran, așa că i-a rugat să ia în considerare asta", spune vărul tinerei.

Ofițerii de poliție nu au vrut însă să țină cont de explicațiile sale și au devenit violenți. Oamenii legii i-au pulverizat spray paralizant în față fratelui fetei, iar pe ea au băgat-o cu forța într-o dubă a poliției pentru a o duce la secție.

Un martor care se afla în duba poliției a povestit familiei ce s-a întâmplat în continuare: "În timpul călătoriei către secția de poliție a fost torturată și insultată”.

După ce a ajuns la secția de poliție, fata și-ar fi pierdut vederea și a leșinat. Se pare că ar fi durat 30 de minute pentru ca o ambulanță să ajungă la ea și o oră și jumătate să fie dusă la spital.

"Există un raport de la spitalul Kasra (din Teheran) care spune că, atunci când a ajuns la spital, era deja moartă din punct de vedere medical. A suferit o comoție în urma unei lovituri la cap", mai povestește vărul tinerei.

Acesta nu se opreșete însă aici. Mai mult, el susține că în prezent se fac presiuni din partea autorităților pentru a-i reduce la tăcere pe părinții și pe fratele fetei.

"Moartea Mahsei a devenit o scânteie pentru această mișcare de protest în Iran și Kurdistan", a adăugat vărul tinerei.

Mai multe articole despre: