MENIU

CJ Ilfov a dat în judecată Ministerul Fondurilor Europene

Ministerul Fondurilor Europene a fost dat în judecată de către Consiliul Judeţean Ilfov, care solicită plata sumei de 262,15 milioane de euro + TVA, reprezentând contravaloarea finanţării pierdute în cadrul Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă şi Apă Uzată din judeţul Ilfov, ca urmare a încălcării dreptului la o bună administrare.

Din anul 2014, de când a fost pregătit master-planul pentru perioada 2014-2020, Consiliul Județean Ilfov așteaptă acceptul pentru depunerea documentației pentru accesarea fondurilor europene. La cererea Ministerului Fondurilor Europene, ca urmare a propunerilor JASPERS (entitatea Comisiei Europene care are atribuții în evaluarea și pregătirea proiectelor de infrastructură), în această perioadă, specialiștii Consiliului Județean Ilfov au făcut numeroase revizii la proiect. Activitatea Autorității de Management a Ministerului Fondurilor Europene a încălcat însă principiul bunei administrări, din cauză că i-a permis propriului consultant, în speță JASPERS, să aibă o activitate abuzivă, discreționară, întârziind procedurile și făcând imposibilă obținerea finanțării, se arată într-un comunicat al CJ ilfov.

”Cetățenii județului Ilfov au fost privați de un drept pe care chiar statul român, prin Guvernul său, și l-a asumat odată cu aderarea la Uniunea Europeană. Rostul Consiliului Județean este să contribuie la creșterea calității vieții locuitorilor, de aceea consider că gestul nostru este unul firesc. Peste 210.000 de oameni, din 22 de localități din Ilfov, depind de finanțarea acestui proiect”, a declarat președintele CJ Ilfov, Marian Petrache.

La data de 14 martie 2018, Consiliul Județean Ilfov a înaintat Ministerului Fondurilor Europene Contestația în procedură prealabilă acționării în judecată cerând emiterea de urgență a notei de aprobare a finanțării în conformitate cu prevederile pct. 4.1.2 din ”Ghidul solicitantului – Condiții specifice de accesare a fondurilor. Dezvoltarea Infrastructurii Integrate de Apă și Apă Uzată” și  transmiterea de urgență a notificării pentru proiectul major către Comisia Europeană.

Mai multe articole despre:
CJ Ilfov