MENIU

Ciorbea, despre problema suprapopulării din închisori: Am propus un decret de amnistie și grațiere

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, în direct la Realitatea TV, că pentru a rezolva problema suprapopulării din penitenciarele din România a propus un decret de amnistie și grațiere, dând exemplul Italiei, care a luat o decizie similară după ce o decizie pilot a CEDO.

De asemenea, Avocatul Poporului a mai propus și înlocuirea pedeapsei cu închisoarea cu alte pedepse alternative, precum amenda, suspendarea cu supraveghere, munca în folosul comunității și așa mai departe.

"Dacă ar fi să căutăm și niște circumstanțe atenuante, să zicem că e un an electoral și, fiind un an electoral, e greu să vii cu măsurile acelea conținute în recomandările noastre. Recomandărilea au vizat stoparea fenomenului de suprapopulare. Vreo 30.000 de oameni intră în pușcărie într-un an, în România. Și atunci am propus, printre altele, să mutăm, cum este și firesc, accentul în politica noastră penală de pe aceste pedepse privative de libertate spre celelalte alternative: amendă, suspendare cu supraveghere, muncă în folosul comunității, etc.. Nu am dreptul să mă substitui și nu critic hotărâri judecătorești, nu mă amestec în aplicarea pedepsei, dar am propus să se mute acest accent pe măsurile alternative pentru a stopa intrarea aceasta uriașă de oameni în pușcărie. Eu sunt convins că și magistrații, dacă ar avea o legislație care să le permită să pună accentul pe măsuri alternative, ar putea să o facă. Esențial este să se adopte această legislație și să lea dea posibilitatea să aplice astfel de sancțiuni", a spus Victor Ciorbea.

Acesta a subliniat că un decret de amnistie și grațiere ar rezolva problema suprapopulării din penitenciare.

"Pe de altă parte, am propus, ca să rezolvăm problema suprapopulării și condițiilor din închisori, ceea ce pe noi ne sperie în ultimii ani, însă ceea ce se întâmplă în toată lumea și se întâmpla pe timpul lui Ceaușescu, la 5 ani era un decret de amnistie și grațiere. În 1997 am dat un asemenea decret, nu s-a întâmplat nicio nenorocire. Niște oameni cu pedepse mai mici au ieșit din penitenciare, foarte puțini dintre ei s-au întors ulterior. Și s-a dat ultimul act normativ în acest sens în timpul Guvernului Năstase. De atunci până acum niciunul. Ca să putem să degrevăm cât de cât, să putem să facem aerul respirabil în aceste temnițe, trebuie să luăm măsura amnistiei și grațierii față de anumite persoane. Italienii au eliberat pe toți cei care mai aveau 4-5 ani e executat imediat după decizia pilot. Noi nu am zis 4-5 ani, 2-3 ani măcat, să-i punem în liberatate", a declarat Avocatul Poporului. 

"Nu am pus accentul pe aspecte financiare, pe cheltuieli nemaipomenite, nu. Evident că, în condițiile acestea, fără să faci eforturi financiare extraordinare, se poate ajunge la un grad de ocupare a penitenciarelor mult mai uman și să te ocupi cu adevărat de ei, de reeducare, de instruire, de trai. Să le mai vopsești din când în când, să mai dispară ploșnițe, să mai dispară, prin deratizare, tot felul de animăluțe care apar acolo și așa mai departe. Aceste lucruri pot fi făcute", a continuat acesta.

Victor Ciorbea a mai explicat că este nevoie de o hotărâre de guvern prin care să se prevadă un plan de management care să fie aplicat de directorii de penitenciare, mai ales în ceea ce privește munca în folosul comunității.

"Aș mai insista asupra unui aspect care mi s-a părut necesar a fi prezentat în raport. Sunt unii manageri de penitenciare care, cât de cât, se preocupă și găsesc de muncă pentru cei care se află în penitenciarul respectiv. Însă, pe mulți, ca să nu aibă niciun fel de probleme, nu-i interesează acest lucru. Și, din păcate, legea actuală nu încurajează munca. Munca aceasta manuală sau cum vreți să o numim este apreciată destul de discriminatoriu. Într-o lege, 253, se spune că dacă prestzi 2 ore de muncă în folosul comunității ți se consideră ca executată o zi întreagă. În schimb, în legea 254, se spune că dacă lucrezi ca deținut 4 zile, ți se consideră executate 5. Deci este o diferență uriașă. Nu e normal. De aceea am propus, măcar în regulamentul sau în hotărârea de guvern care va reglementa, să se prevadă un fel de plan de management, cel care este director de penitenciar să aibă o astfel de obligație și să fie evaluat și din acest punct de vedere. Am propus măsuri cu zecile ca să poată fi extrase câteva. Am propus să preluăm cele care sunt folosite în alte țări sau asupra cărora, la nivel internațional, s-a căzut de acord", a conchis Avocatul Poporului.

Mai multe articole despre:
avocatul poporului penitenciare Victor Ciorbea