MENIU

Ciolacu vrea o schimbare MAJORĂ în Statutul PSD: Candidatul partidului la prezidențiale NU va mai fi desemnat

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Social-democrații vor face o modificare la statutul partidului astfel încât candidatul PSD la alegerile prezidenţiale din 2024 să fie desemnat prin intermediul unor alegeri preliminare realizate în interiorul partidului şi nu de Comitetul Politic Naţional, cum se întâmpla până în prezent. 

"Am stabilit cu colegii mei şi vom face o modificare statutară - candidatul pentru alegerile prezidenţiale nu va mai fi desemnat de către Comitetul Politic Naţional. Vor fi alegeri preliminare în interiorul partidului pe o perioadă de timp limitată, cine doreşte, în fiecare organizaţie vor merge candidaţii, să vedem, statutar, chiar susţinerea unui candidat independent, să vedem dacă doresc. Să lărgim cât putem de mult această posibilitate şi opţiune a cuiva să candideze şi să fie susţinut de PSD", a declarat, astăzi, Ciolacu, citat de Agerpres.ro.

El a menționat că doreşte să existe cât mai mulți candidați din partea partidului pentru această funcție extrem de importantă, iar decizia să fie luată "la baza partidului", subliniind că s-au dus vremurile în care "preşedintele partidului este obligat să fie şi candidatul la funcţia de preşedinte al României".

"Toată lumea să vadă cine îşi doreşte această demnitate şi ei vor vota dacă persoana respectivă este cea îndreptăţită sau nu. Îmi doresc să fie cât mai mulţi candidaţi. S-a terminat o dată pentru totdeauna, în interiorul PSD, ca preşedintele partidului este obligat să fie şi candidatul la funcţia de preşedinte al României. Cred că este o modificare de fond foarte importantă şi foarte necesară într-un partid modern european. Decizia trebuie dusă până la baza partidului, mai ales pentru o asemenea demnitate", a mai spus liderul PSD. 

Alegerile prezidențiale din România au loc odată la 5 ani, urm[torul scrutin electoral pentru cea mai importantă funcție în stat urmând să aibă loc în anul 2024. Potrivit Constituției, actualul președinte, Klaus Iohannis, nu mai are dreptul de a candida.