MENIU

Ciolacu, mesaj DUR legat de suspendarea internărilor și a operațiilor: Este o crimă!

Marcel Ciolacu, președintele PSD / Inquam Photos / George Calin

Liderul PSD Marcel Ciolacu susține că „suspendarea internărilor și operațiilor pentru pacienții care nu sunt cazuri de urgență este o crimă”. În context, el le cere președinților celor două Camere ale Parlamentului , Ludovic Orban și Anca Dragu, să convoace "urgent" ședința conducerii Legislativului astfel încât să poată fi "această decizie aberantă luată de Cîțu, în ultimele ore ale guvernării sale eșuate". 

"Suspendarea internărilor și operațiilor pentru pacienții care nu sunt cazuri de urgență este o crimă! Iar efectele vor fi dramatice și pe termen lung: vorbim despre condamnarea la moarte cu premeditare a mii de români!
 
N-a fost suficient că, de un an și jumătate încoace, zeci de mii de pacienții cronici, în special cei din zona de oncologie, n-au avut acces la tratamente sau diagnostic. Iar rezultatul a fost că 88% dintre bolnavii de cancer trataţi în România în 2019 au murit într-un singur an. Acum, au anulat, practic, dreptul la sănătate al tuturor românilor, drept prevăzut în Constituție!
 
Orban și Dragu, convocați urgent ședința conducerii Parlamentului că să putem anula această decizie aberantă luată de Cîțu, în ultimele ore ale guvernării sale eșuate!", afirmă Marcel Ciolacu, într-un mesaj pe contul său de Facebook. 
 
Reacția liderului PSD vine după ce șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a anunţat, la începutul acestei săptămâni, că va fi emis un ordin conform căruia, pentru o perioadă de 30 de zile, vor fi suspendate internările şi intervenţiile chirurgicale, precum şi alte tratamente şi investigaţii medicale care nu reprezintă urgenţe şi care pot fi reprogramate.

Raed Arafat a arătat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute pe 4 octombrie, la Palatul Victoria, că din cauza infecţiilor cu SARS-CoV-2, în acest moment există o presiune asupra sectorului de urgenţă şi a celui sanitar. În acest sens, a atras atenţia asupra faptului că în decurs de o săptămână numărul infecţiilor s-a dublat şi că nu se poate constata deocamdată "o tendinţă de plafonare sau de scădere".

„Presiunea care există în acest moment asupra sectorului de urgență sau a sectorului sanitar din cauza COVID-19. Cifrele continuă să crească, aproape avem o cifră dublă, nu vedem încă o tendință de plafonare sau o tendință de scădere.

Suntem nevoiți să emitem un ordin de 30 de zile, care prevede că managerii unităților sanitare dispun măsuri pentru suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații medicale care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate vor face acest lucru.

Prevederile nu se aplică urgențelor, femeilor însărcinate care necesită controale obligatorii, pacienților cu afecțiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă care trebuie să se prezinte periodic pentru investigații sau tratament astfel de proceduri urmând să fie realizate în continuare în unitățile medicale publice.

Prevederile se referă la asistență spitalicească acordată în unități snitare publice cu paturi. Măsurile sunt aplicabile pe baza analizei medicului curant de specialitate, fiecare este caz este analizat de medicul care tratează pacientul”, a declarat Raed Arafat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Totodată, managerii unităţilor publice cu paturi vor distribui personalul care devine disponibil către structurile care tratează pacienţii COVID.

Mai multe articole despre:
ciolacu marcel ciolacu psd operatii amanate arafat