MENIU

Ciolacu, încrezător că guvernul Orban va pica. Grindeanu amenință cu excluderi din partid

Marcel Ciolacu

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, și-a exprimat convingerea că moțiunea de cenzuă împotriva guvernului Orban va trece. În paralel, Sorin Grindeanu, ales recent în funcția de prim-vicepreședinte al partidului, a anunțat că parlamentarii social-democrați care vor lipsi sau care ”vor vota invers” vor fi excluși din PSD. Dezbaterea moțiunii și votul vor avea loc luni, de la ora 14:00.

”Parlamentarii PSD vor vota mâine moțiunea de cenzură! Guvernul Orban trebuie să plece, a produs deja mult prea mult rău. Mă aștept ca și partenerii noștri să fie serioși și parlamentarii lor să voteze pentru demiterea acestui guvern. Declarațiile privind blaturi sau înțelegeri oculte sunt neserioase și nu țin loc de vot”, a scris Ciolacu, pe Facebook.
 
Sorin Grindeanu a declarat că PSD se bazează ”sută la sută” pe parlamentarii partidului. Întrebat câți social-democrați vor fi prezenți în plen luni, prim-vicepreședintele partidului a spus că toți, menționând însă că ”cine nu se prezintă mâine sau votează invers, dacă nu există o cauză obiectivă, înseamnă că nu mai face parte din echipa PSD".
 
”Eu am convingerea că mâine această moţiune de cenzură va fi votată şi va trece", a subliniat Grindeanu, într-o conferință de presă

Parlamentul se reuneşte luni, în ultima zi a sesiunii extraordinare, pentru a dezbate şi vota moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi intitulată "Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor". Pentru ca moțiunea să treacă sunt necesare 233 de voturi. PSD, ALDE și PRO România au împreună 232 de voturi, iar PNL, USR și PMP, 183. Soarta Guvernului liberal va fi decisă de UDMR, minoritățile naționale și neafiliați, care au împreună 56 de parlamentari. UDMR a anunțat că va anunța luni decizia privind votul.

Liberalii sunt însă din ce în ce mai siguri că moțiunea nu va trece. Astăzi a avut loc o întâlnire între premierul Ludovic Orban și președintele PMP, Eugen Tomac. Potrivit unor surse Realitatea Plus, USR și PMP se pregătesc să boicoteze votul.