MENIU

Cioban: Această lege înseamnă pentru oierit arest la domiciliu! Moarte sigură!

Unul dintre ciobanii delegați pentru a participa la discuțiile cu senatorii și deputații, din comisiile de agricultură ale Parlamentului, a declarat, pentru jurnaliști, că noile reglementări intrate în vigoare la Legea vânătorii şi a fondului cinegetic înseamnă pentru oierit arest la domiciliu și moarte sigură.   

Ciobanii ajunși în Parlament au fost invitaţi la discuţii şi în Senat şi în Camera Deputaţilor. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, împreună cu şeful Comisiei de Agricultură a Senatului, cât şi colegii deputaţi din Comisia de Agricultură încearcă să medieze conflictul, potrivit Realitatea TV.

"Suntem deciși să fie suspendate acele două - trei articole, care ne îngrădesc dreptul la proprietate, numărul de câini în zonele care sunt munte, deal, câmpie, iar faptul că încearcă să ne aresteze la domiciliu, începând din 4 decembrie până în 24 aprilie, mie mi se pare că este un abuz din partea parlamentarilor care s-au ocupat de aceastaă lege. Înseamnă pentru oierit arest la domiciliu și moarte sigură", a declarat un reprezentant al ciobanilor.

La finele întâlnirii pe care a avut-o cu reprezentanții ciobanilor, care protestează în fața Palatului Parlamentului, Tăriceanu a anunțat că va înmâna doleanțele acestora premierului Dacian Cioloș,"cu rugămintea ca acestea să fie preluate și rezolvate printr-o OUG a Guvernului".

"Le-am propus și o voi face imediat ce închei discuția, să vorbesc cu prim-ministrul să îi transmit aceste revendicări cu rugămintea ca acestea să fie preluate și rezolvate printr-o OUG a Guvernului, care trebuie să fie promovată de Ministerul Mediului împreună cu cel al Agriculturii. Aceasta este situația pe care am găsit-o aici, împreună cu reprezentanții de față. Urmează ca domnul Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii, să meargă cu reprezentanții crescătorilor de animale la Comisia de agricultură (...) pentru a le transmite aceste lucruri și sperăm într-o rezolvare favorabilă cât mai rapid", a declarat Tăriceanu în cadrul Comisiei de agricultură a Senatului.

Mii de crescătorii de oi protestează la Parlament față de o lege recent adoptată de parlamentari care stabilește numărul exact de câini pe care îl pot avea la stână, în funcție de forma de relief unde merg cu turmele la păscut. Ciobanii sunt nemulțumiți și că noua lege le interzice să iasă la pășune între lunile decembrie și aprilie, ceea ce, spun ei, le-ar aduce pagube însemnate. Mii de protestatari au intrat în curtea Palatului Parlamentului și s-au îmbrâncit cu jandarmii.