MENIU

Cinismul rușilor în Mariupol, pe gustul lui PUTIN: Proces politic ca în URSS pentru prizonierii de război ucraineni, pe 24 august

Război Ucraina - Cinismul rușilor în Mariupol: Proces politic ca în URSS, pe 24 august Foto: Profi Media

Ucrainenii susțin că trupele ruse ocupante vor organiza în orașul-martir Mariupol un proces al prizonierilor de război chiar de Ziua independenței ucrainei - 24 august, pe modelul proceselor politice din timpul sovieticilor, comuniștilor, în URSS.

Ocupanții ruși vor să organizeze un „proces-spectacol” al prizonierilor la Mariupol de Ziua Independenței Ucrainei, pe 24 august. Familiile luptătorilor din Mariupol - „apărătorii din Azovstal” au făcut deja apel la ONU și au solicitat să fie oprită organizarea „tribunalului” ilegal. Potrivit Direcției Principale de Informații din Armata Ucrainei, mutarea rușilor nu urmărește decât să intimideze soldații ucraineni necapturați și pe localnicii pașnici. 

„Primul proces (al prizonierilor din batalionul Azov - n.r.) va avea loc probabil la Mariupol şi va fi organizat înainte de sfârşitul verii”, a declarat Denis Puşilin, liderul autoproclamatei Republici Populare Doneţk, în timpul unei vizite în lagărul de prizonieri Olenivka, în care au murit peste 50 de ucraineni și alți peste 70 au fost răniți în bombardamentele rușilor.

Ocupanții ruși plănuiesc să organizeze un proces spectacol al prizonierilor de război la Mariupol pe 24 august, adică de Ziua Independenței Ucrainei. Cu ajutorul acestor acțiuni, ei doresc să intimideze militarii Forțelor Armate sau să arate măcar niște „realizări” în lipsa unor victorii reale pe front.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Mariupol, Vadim Boichenko, la conferința de presă de joi, potrivit Unian.net.

„Peste 10.000 sunt în închisori, mulți dintre ei sunt militari. Și vor să-și țină <<Sabatul>> undeva în Mariupol, chiar de sărbătoarea noastră - Ziua Independenței", a spus Boicenko.

Potrivit primarului, ocupanții ruși vor organiza o ședință „festivă” de judecată, cu celule de pușcărie, cu gratii, chiar pe 24 august într-o instituție de cultură.

Acesta se referă la pregătirile făcute de ruși. Ocupanții au montat deja pe scena Filarmonicii celule de închisoare.

Sursă Foto: Unian.net

„Perla noastră (Sala Filarmonicii a Orchestrei de cameră - n.r.), unde s-au desfășurat doar manifestări culturale, se transformă într-un loc de „performanțe” numit procesul prizonierilor noștri de război, dintre care, din păcate, sunt mulți în închisorile pe care rușii le-au făcut în jurul Mariupol”, a declarat primarul Boicenko.

Primarul Boicenko susține că rușii urmăresc fie să demonstreze că au niște „realizări”, în lipsa unor victorii reale, fie încearcă să îi intimideze pe ucrainenii care luptă pe front.

Informația despre pregătirea la Mariupol a unui proces-spectacol al prizonierilor de război de către Rusia a fost lansată după 1 august.

Rușii nu pot uita umilirea supremă de la Mariupol, unde luptătorii din Azovstal au rezistat eroic după ce au apărat portul strategic, în pofida blocadei crunte impuse de rușii ocupanți. Apărătorii Mariupol au blocat acțiunile Rusiei în estul și sudul ucrainei timp de aproape trei luni. În Azovstal s-au retras, pe lângă civili, și pușcași marini ucraineni, alături de cei din Regimentul Azov, o unitate a Gărzii Naţionale a Ucrainei cu origini de extrema-dreaptă şi ultranaţionaliste. În plus, motivul declarat de Putin la invadarea Ucrainei au fost demilitarizarea și denazificarea, referindu-se în primul rând la trupele Azov, care s-au opus anexării ilegale a Crimeei în martie 2014.