MENIU

Cine va plăti TAXA SPECIALĂ de 7 eurocenţi la carburanţi de la 1 APRILIE

<p>Ponta: Miercuri adoptăm OUG prin care transportatorii recuperează cei 4 cenţi plătiţi la acciză</p>

Taxa specială de 7 eurocenţi la carburanţi, ce va intra în vigoare din aprilie, ar putea fi plătită numai de şoferii de rând. Cei profesionişti ar urma să nu o achite. Asta dacă dorinţa premierului de a-i scuti pe transportatori de taxă va deveni realitate. O intenţie prezentată doar la televizor, ce nu este cunoscută la Ministerul Finanţelor. Una peste alta, pare aproape sigur că taxa nu-şi va mai produce efectele scontate în bugetul de stat. Autorităţile vor colecta mai puţin de jumatate din banii estimaţi.

Dupa lungi dispute intre Palatele Victoria si Cotroceni cu privire la renuntarea completa la taxa suplimentara de 7 eurocenti pe litru de carburant, miercuri în sedinta de guvern, premierul Victor POnta anunta ca ii va scuti totusi pe transportatori de plata acestor taxe.

"Vreau sa fie clar legat de acciza: o avem in buget, o aplicam", a spus Victor Ponta. Bineinteles ca la ministerul Finantelor nu se ştia nimic de aceasta decizie brusca anuntaţată de Palatul Victoria. Iar intalnirea cu transportatorii nici macar nu avusese loc. Cu toate ca vor primi raspunsul final săptămâna viitoare, transportatorii au obtinut totusi de la guvernanţi promisiunea fermă ca macar o parte din acciză le va fi restituita.

Cât vor mai colecta totuşi autorităţile din noua taxă? Dacă estimarile iniţiale aratau că vor fi colectate 2,6 miliarde lei, prin amânarea taxei până la 1 aprilie s-au pierdut dintr-un foc 600 de milioane de lei. Iar acum, dacă transportatorilor le va fi returnată taxa printr-un sistem asemănător celui de rambursare TVA, vor dispărea alţi 900 de milioane de lei. Calculele arată că se vor mai colecta mai puţin de jumătate din suma estimată iniţial, iar buni de plată vor tot fi românii de rând.

Mai multe articole despre:
Victor Ponta taxă TAXA SUPLIMENTARĂ CARBURANT