MENIU

Cine susține și cine se opune exploatării de la Roșia Montană

Includerea localităţii Roşia Montană în Patrimoniul UNESCO, amânată

Cine sunt taberele implicate în scandalul exploatării aurifere de la Roșia Montană?

La începutul acestei săptămâni a fost marcat de un schimb dur de replici între doi foști miniștri: Vlad Alexandrescu (fost șef la Cultură pe vremea lui Cioloș, în prezent liderul grupului USR din Senat) și Adrian Cioroianu (fost deținător al portofoliului Externelor în cabinetul Tăriceanu, acum ambasadorul României la UNESCO). Pe scurt: senatorul USR l-a acuzat pe ambasador că ar fi responsabil de întârzierea votului în Comitetul Patrimoniului Mondial, în timp ce Cioroianu a negat vehement, reclamând un „fake news” și susținând că explicația trebuie căutată la nivelul Guvernului României, scrie PSNews.ro.

Tabăra pro-exploatare

În această zonă trebuie să îl menționăm pe Benjamin „Beny” Steinmetz, pe care publicația Haaretz îl descria în 2016 drept „odinioară cel mai bogat om din Israel”. RISE Project a prezentat într-o anchetă din 2015 încrengăturile de afaceri ale acestuia ce duc către aurul românesc.

„Printr-o divizie a grupului BSG [Resources], Steinmetz a fost implicat în ultimii cinci ani (2010-2015 – n.r.) și în proiectul aurifer de la Roșia Montană, iar prin companii offshore și prin interpuși a derulat afaceri imobiliare la București și în alte orașe din țară. Intrarea lui Steinmetz în proiectul Roșia Montană, în noiembrie 2009, a revitalizat afacerea: proiectul a fost inclus rapid în programul de guvernare.

Compania BSG Capital Market, parte a grupului controlat de Steinmetz, a achiziționat în 2009 aproape nouă la sută din Gabriel Resources, plătind peste 67 milioane de dolari, iar ulterior prin mai multe plasamente și-a extins influența în compania care deține proiectul aurifer din Munții Apuseni. Raportările oficiale plasează compania lui Steinmetz pe primul loc între acționarii Gabriel Resources, cu 16 la sută, alături de Electronum Group, un fond de investiții american. Grupul lui Steinmetz , singurul cu investiții masive la București, a devansat în ultimii ani gigantul minier Newmont Mining Corporation, unul dintre cei mai mari producători de aur din lume, care mai deține doar 13 la sută din Gabriel Resources”, relatau jurnaliștii de la site-ul citat.

Menționăm că Beny Steinmetz a fost trimis în judecată în 2016 de către DNA în dosarul retrocedării fermei Băneasa. Într-o speță disjunsă din acest dosar a fost inculpat și președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, însă el a fost achitat la fond în luna mai a acestui an.

Mai mult AICI

Mai multe articole despre:
Roşia Montana