MENIU

CINE îl va înlocui pe Florin Cîțu, informații din culise. Miron Mitrea: "Există două soluții. Unul poate vrea, dar sunt sigur că nu va fi. Altul nu vrea, dar nu are încotro"

Miron Mitrea, consultant politic

Consultanul politic Miron Mitrea a analizat duminică seară, în emisiunea ”Culisele puterii”, de la Realitatea PLUS, situația de pe scena politică din România generată de protestele de stradă din ultima perioadă, abrambureala cauzată de avalanșa de măsuri deloc populare luate pentru a preveni pandemia de coronavirus, dar și despre iminenta cădere a Guvernului Cîțu și posibilii înlocuitori. 

"La comandă acum este președintele Klaus Iohannis, conform Constitușiei României. E alt tip de Constituție în Franța – acolo unde Macron iese și comunică sau în Marea Britanie – unde e Boris Johnson. Eu trag concluzia astăzi că președintele Klaus Iohannis nu îl mai vrea pe Cîțu (la conducerea guvernului - n.r.). Faptul că de atâtea săptămâni nu mai iese să ne vorbească despre pandemie, așa cum o făcea până acum, înseamnă că nu îl mai vrea. A avut (Iohannis - n.r.) două soluții de înlocuire (a lui Cîțu - n.r.). Una este generalul Ciucă, care nu va putea însă să preia funcția. Cu toată simpatia, sunt sigur că nu va fi (premier - n.r.). Singurul care rămâne este Orban, care nu își dorește asta, dar nu are încotro. Vom vedea cum va trece o astfel de propunere. Dacă ne uităm la Ciolacu, reușește să stea departe de toate scandalurile politice", a arătat Mitrea.

Consultantul politic a spus că deși acum nu se vede nimeni care conduce țara, acest lucru se va observa probabil peste 2,3 sau chiar 4 săptămâni, atunci când "Klaus Iohannis se va hotărî să spargă buba".

Întrebat cine va veni la guvernare, Miron Mitrea a afirmat că "este greu de spus". "PSD sigur nu va veni la guvernare, nu va gira un guvern (...). Alegeri anticipate – este o posibiliate", a spus acesta.

Cât despre faptul că Ludovic Orban nu își dorelte să fie prim-ministru, consultantul politic a explicat: "E un post bun, nu călduț cel de președinte al Camerei Deputaților. Practic e al treilea om în stat, după președinte și prem-ministru. Are foarte multă putere. Toate legile economice importante pleacă din Cameră".

Întrebat ce se va înntâmpla cu Florin Cîțu după ce nu va mai fi premier, Miron Mitrea a răspuns: "Cu Cîțu s-a terminat. După ce ai fost prim-ministru și ai dat atâtea rateuri, singurul loc unde te poți duce este în concediu".