MENIU

Cine îl susține pe Sorin Grindeanu și cum a fost posibil ca premierul să devină „rebelul din PSD”

În ediția de astăzi a emisiunii Realitatea pe Net, doamna Georgiana Iorgulescu, reprezentantă a Centrului pentru Resurse Juridice, și politologul Claudiu Crăciun au analizat circumstanțele și cauzele crizei guvernamentale generate de PSD. Dezbaterea survine după experiența zilei de 14 iunie, în care premierul Sorin Grindeanu a refuzat să demisioneze, în ciuda faptului că nu mai beneficiază de susținerea propriului partid.

În cadrul dezbaterii, invitații realizatorului Costi Rogozanu fac un bilanț al conflictului care a tulburat în ultimul timp partidul aflat la guvernare, făcându-l să se confrunte cu cea mai mare criză din istoria sa.

Georgiana Iorgulescu a catalogat criza drept un act de „iresponsabilitate din partea unui partid care a câștigat alegerile cu un scor atât de mare”. Ceea ce are loc acum în cadrul PSD este o acțiune de sabotaj a propriul partid, întrucât, de la bun început, s-a instituit intenționat un guvern slab.

Politologul Claudiu Crăciun este de părere că ceea ce putem observa din exterior reprezintă doar vârful aisbergului, iar criza reală are dimensiuni mult mai profunde.

„Este foarte greu de precizat. Sunt multe mize: resursele la nivel local sau politica de personal aflată într-o contradicție - ce fel de oameni a promovat premierul Grindeanu și pe cine dorea partidul să promoveze.”

Invitatul consideră că este posibil ca Grindeanu să fi dorit să impună personaje pe care partidul nu le dorea. Un alt potențial factor poate fi reprezentat din presupusele alinieri geopolitice destul de evidente: vizita lui Klaus Iohannis Washington este destul de grăitoare în acest sens.

În viziunea lui Claudiu Crăciun, Sorin Grindeanu provenea din eșalonul al treilea al PSD, el neavând un profil clar conturat și nici o viziune politică.

„Criza este a partidului, în principal. PSD este un animal politic perfect, care supraviețuiește oricăror condiții exterioare, fiind și cel mai activ organism politic. Dar nu găsește o persoană în care să aiba încredere, să reprezinte voința partidului. Grindeanu a fost o grefă impusă și acceptată cu mare usurință de PSD.”

„Oricare variantă este speculație, dar poate fi o ruptură mult mai profundă, iar ce vedem noi este suprafața”, conchide politologul Claudiu Crăciun.

Același invitat este de părere că această criză era inevitabilă, la un moment dat. Din perspectiva sa, Grindeanu este „un premier slab, prins între doi centri de putere. Grindeanu putea să supaviețuiască dacă nu era prins între cei doi poli. Când echilibrul s-a rupt, Grindeanu a rămas suspendat. Contestat de unii, susținut mai mult sau mai puțin explicit de ceilalți.”

La întrebarea moderatorului Costi Rogozanu în legătură cu abordarea justiției, Georgiana Iorgulescu este de părere că Tudorel Toader a fost un „bun tactician, care a luat decizii radicale”, însă a preferat să parcurgă „o cale calduță pentru a nu deranja pe nimeni.”

Cât despre motivele conflictului, doamna Iorgulescu precizează că „obiectivele programei guvernamentale nu se puteau atinge, decât în câțiva ani, dar nu într-un interval de câteva luni, așadar tot ce i s-a reproșat a fost pe nedrept.”

Politologul Claudiu Crăciun consideră că președintele Klaus Iohannis planează asupra acestei situații fără precedent pentru PSD, el fiind un actor principal – aceasta deoarece se subînțelege că premierul Grindeanu „nu putea să reziste fără semnalele subtile de la Cotroceni.”

Întreaga circumstanță îi conferă lui Sorin Grindeanu o aură de disident, de „rebel al pardidului”, care a aruncat România într-o criză de care nu avea nevoie.