MENIU

Cine i-a scăpat pe politicieni de acuzațiile din dosarul EADS - Cum a fost detonată o anchetă la care DNA a lucrat ani de zile

Deși s-a lucrat ani la rând pentru dosarul EADS, DNA l-a clasat la finalul lui 2018 după ce a constatat că nu există probe pentru a incrimina vreo persoană. Soluția nu a surprins la acea vreme, întrucât DNA nu mai transmitea de ani buni informări legate de ancheta în care au fost vizate nume grele precum Vasile Blaga, Cătălin Harnagea, Dinu Pescariu sau Claudiu Florică. 

Controversatul contract de aproape un miliard de euro a fost încheiat în 2004 când grupul franco-german EADS a semnat cu Ministerul de Interne pentru securizarea frontierelor. România voia să intre în UE, iar întărirea graniţelor era o condiţie priotitară. Însă în 2005, conducerea MAI acuza că fondurile publice ar fi fost folosite necorespunzător, iar cei care au participat la negocieri ar fi încălcat termenii legali.

Unii dintre politicienii şi oamenii de afaceri care ar fi avut legătură cu contractele Microsoft, apar şi în ancheta pentru EADS. Au existat suspiciuni că sume uriaşe de bani au fost primite ca mită de oficialii români în schimbul acordării acestui contract uriaș companiei din Germania. Procurorii au investigat, în total, patru înțelegeri încheiate de ministerele Educaţiei, al Comunicaţiilor şi al Afacerilor Interne, aici regăsindu-se licenţele Microsoft, sistemele EADS şi SIVECO. În total, în toate cele patru contracte, mita plătită oficialilor români ar putea fi de 60 de milioane de euro.

Claudiu Florică este unul dintre oamenii de afaceri care ar fi făcut denunţuri în dosarul Microsoft. El şi-ar fi conturat un cerc de oameni de încredere care îl ajutau să ajungă la miniștri, iar așa își introducea în Guvern firmele agreate pentru contracte. În cadrul EADS, a apărut şi firma Profinet, deţinută de Dinu Pescariu şi de alte persoane, care ar fi emis o factură de câteva milioane de dolari către firma aceluiași Claudiu Florică. În acest dosar a fost vizat şi Vasile Blaga, fostul ministru de Interne, care a respins, însă, cu vehemenţă orice legături cu EADS sau cu Claudiu Florică.

„Nu îl cunosc pe Claudiu Florică, nu l-am văzut în viaţa mea, prin urmare nu m-am întâlnit niciodată cu el. În ce priveşte SIVECO, nu am avut nicio întâlnire cu vreun reprezentant al acestei firme în vederea vreunei colaborări în contractul EADS sau orice alt contract”, a spus Blaga la acel moment.

Declaraţiile au fost făcute după ce presa a relatat că fostul ministru de Interne a luat 80.000 de euro mită în afacerea EADS şi că banii ar fi fost direcţionaţi către campania electorală a PD din 2004.

Omul de afaceri Dinu Pescariu a respins, de asemenea, acuzațiile și a spus că a fost creată o diversiune astfel încât dosarul EADS să fie îngropat.

„Una dintre motivaţiile pentru care s-a fabulat şi s-a fabricat atât de multă minciună în jurul Microsoft a fost ca să se îngroape acest dosar EADS. Mai bine umflă şi minţim. Şi fabulăm cu doarul Microsoft şi fabulăm şi minţim cu prejudicii de sute milioane. Mai bagam condimentăm cu unul şi cu altul ca lumea să uite de dosarul EADS”, a spus Pescariu.

În 2014, în timpul investigațiilor, fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovesi anunța că EADS este un dosar „detonat”.

„Oarecum el este "detonat". Acest dosar care vizeaza contractele pentru licenţele Microsoft, in acelasi dosar sunt verificate şi contractele denumite de presă EADS. Au fost încheiate în aceeaşi perioadă de timp. Nu avem două dosare diferite, Microsoft şi EADS. Avem un singur dosar în care sunt verificate toate aceste contracte. Pe contractele care au vizat licenţele Microsoft deja au fost făcute invinuiri, ceea ce nu s-a reuşit şi pe contractele cu EADS urmare a modului în care e administrat probatoriul. În acest dosar cu EADS s-au făcut aproape zilnic audieri, ridicări de documente, percheziţii domiciliare, la firme, au fost ridicate foarte multe calculatoare care sunt în procedura unor percheziţii informatice. Deci au fost strânse multe date şi informaţii”, a declarat Koveși.

Şi procurorii din Germania au investigat contracte EADS, însă tot fără succes. În 2016 aceștia au închis cercetările din cauza lipsei de probe pentru a avea inculpaţi.

Mai multe articole despre:
eads dosar contracte