Noul premier interimar al Israelului, Yair Lapid, are origini românești, anunță Ambasada Israelului în România.

În mesajul de felicitare pentru noua funcție, publicat pe Facebook, se transmite că „bunicii materni sunt originari din Cehu Silvaniei, Sălaj, urmași ai unei familii de rabini”.

Yair Lapid este un cunoscut actor și politician israelian, iar povestea familiei sale este una de film. Bunica sa făcuse doar 4 clase, în timp ce bunicul făcea parte din înalta societate, a povestit chiar premierul Israelului într-un interviu. Părinții bunicului s-au opus mariajului, însă lucrurile s-au întâmplat așa cum și-au dorit cei doi. Actualul premier interimar al Israelului are la rândul său trei copii, însă a povestit că cel mai probabil, nu îi va aduce în România, în locurile de origine. 

În vârstă de 58 de ani, Yair Lapid este lider al partidului centrist Yesh Atid, al doilea ca mărime din Knesset, parlamentul unicameral al Israelului. După alegerile din martie 2021 el a făcut parte dintr-un guvern de coaliție de opt partide, cedându-i postul de prim ministru lui Naftali Bennett, cu înțelegere privind o rotație în funcție după doi ani.

Lapid a preluat acum interimatul funcției până la alegerile generale din 1 noiembrie – al cincilea scrutin legislativ în mai puțin de cinci ani. Lapid păstrează și funcția de ministru de externe. El urmează să fie la conducere cel puțin pentru o perioadă interimară, până când se formează un nou guvern după alegerile ce au loc în octombrie sau noiembrie și este posibil și ulterior dacă nu se va forma nicio coaliție.

Lapid Yair a mai fost ministru de finanțe în 2013 – 2014, fiind demis de prim ministrul de la acea vreme, Benjamin Netanyahu. După 1914, Lapid s-a impus ca lider al opoziției, ciocnindu-se frecvent cu premierul. În 2018, când poliția a recomandat ca Netanyahu să fie acuzat de corupție, Lapid a fost numit ca martor-cheie într-un caz împotriva lui.

Yair Lapid s-a născut la Tel Aviv în 1963. Mama lui a fost scriitoare, în timp ce tatăl său, un supraviețuitor al Holocaustului, a fost și jurnalist care a intrat în politică și era cunoscut ca un susținător deschis al secularismului.

În timpul serviciului său militar, Lapid a lucrat ca reporter pentru o revistă militară. Nu a mers la universitate, ci a scris rubrici din ziare, cărți și scenarii, a compus cântece și a jucat în filme, înainte de a trece la televiziune, ca prezentator de știri de televiziune. 

Tatăl său Yosef (Tommy) Lapid s-a născut la Novi Sad în Banatul iugoslav în 1931 într-o familie de evrei unguri.

Tommy Lapid a fost deportat cu familia sa în 1944 de ocupanții naziști în ghetoul din Budapesta. Tatăl său a fost ucis într-un lagăr de concentare, dar Tommy și mama sa au fost salvați de celebrul diplomat suedez Raoul Wallenberg. În 1948 ei au emigrat în Israel.