MENIU

Cine este Nelu Tătaru, propus ministru al Sănătății în locul lui Victor Costache

Nelu Tătaru, propus la conducerea Ministerului Sănătății, în locul lui Victor Costache Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Nelu Tătaru, propus de premierul Ludovic Orban pentru funcția de ministru al Sănătății în locul lui Victor Costache, este în prezent secretar de stat în minister. Are 47 de ani, este chirurg de profesie și a fost managerul Spitalului municipal din Huși. De la începerea crizei epidemiei de coronavirus, Nelu Tătaru conduce echipa mobila a Ministerului Sănătății.

 

Nelu Tătaru a fost numit secretar de stat în MS la o lună de la începerea mandatului lui Victor Costache, în 11 decembrie 2019. Asemenea fostului ministru Victor Costache și secretarului de stat Horațiu Moldovan, și Nelu Tătaru a decis să continue operațiile chirurgicale, la final de săptămână, după numirea în Minister. Acesta este medic chirurg la Spitalul din Huși, jud. Vaslui.

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi că l-a propus ca ministru interimar al Sănătății pe secretarul de stat Nelu Tătaru. Anunțul vine după ce Victor Costache și-a depus mandatul în această dimineață.

Nelu Tătaru a fost desemnat de fostul ministru Costache pe 21 ianuarie 2020 coordonator al grupului de specialiști care să pregătească măsurile pentru intervenție în cazul apariției cu noul coronavirus, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. Pe 22 ianuarie 2020 s-a constituit Comitetul interministerial pentru monitorizarea și managementul potențialelor infecții cu noul coronavirus, format din specialiști, sub coordonarea miniștrilor din Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.

Premierul Ludovic Orban: Nelu Tătaru, propus ministru al Sănătății

Potrivit CV-ului de pe pagina oficială a Ministerului Sănătății, Nelu Tătaru a absolvit, în anul 1998, Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași. Este Doctor în Științe Medicale din 2011.

A lucrat ca medic la Spitalul din Vaslui și ulterior la Spitalul din Huși.

A fost, în perioada 1991 - 1992 asistent medical stagiar la Spitalul Judeţean Vaslui, iar între 1999 şi 2000 medic stagiar la aceeaşi unitate medicală.

Între 2000 şi 2006 a făcut rezidenţiatul în Chirugie generală UMF Iaşi – Spitalul de Urgenţă Sfântul Ioan Iaşi, iar din 2006 a condus Blocul operator la Spitalul Municipal Huşi.

În perioada 2007-2009 a fost director general al Spitalului Municipal din Huși, iar în perioada 2009-2010 a fost managerul spitalului.

Nelu Tătaru a fost președintele organizației municipale PNL Huși din 2011 până în 2012, în 2012 a fost consilier municipal la Huși din partea PNL, iar din 2017 conduce filiala județeană PNL Vaslui.

În legislatura 2012-2016 a fost ales senator de Vasui, pe listele PNL, membru în Comisia juridică.

Este membru al Colegiului Medicilor Vaslui și în Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Vaslui.

Potrivit declarației de avere,  din ianuarie 2020, Nelu Tătaru deține, alături de soția sa, câte un apartament în București și în Iași.

Tătaru are aproximativ 750.000 de lei și 15.000 de euro în conturi, un credit imobiliar de 578.000 de lei scadent în anul 2025.

Veniturile pe anul trecut se ridică la 177.000 de lei din salariul de medic, alături de venitul soției, de aproape 350.000 de lei.