MENIU

Cine are nevoie de FMI? Guvernul ia cu împrumut 2 mld. euro, mult mai scump decât Polonia

<p>Eurobonduri fără număr</p>

În timp ce Guvernul de la București a încălcat toate prevederile stabilite în ultimul acord cu FMI, ducând la imposibilitatea reluării unui acord flexibil cu Fondul, același Executiv se împrumută pe bandă rulantă nu doar de la băncile locale, ci și, mai nou, de pe piețele internaționale. Însă mult mai scump decât Polonia, țară aflată în relație contractuală cu FMI.

UPDATE. România a atras 2 miliard euro de pe piețele externe. Ministerul Finanţelor Publice a ieşit miercuri pe pieţele internaţionale cu două emisiuni noi de obligaţiuni, pe zece ani, respectiv 20 de ani, cererea combinată din partea băncilor fiind de peste 5,5 miliarde de euro, în timp ce statul vizează să atragă cel puţin 1 miliard de euro.

România se împrumută semnificativ mai scump decât Polonia, țară care se află într-un acord flexibil cu FMI.

România a anunţat un randament indicativ de 200 puncte de bază peste mid swap rate la 10 ani, în timp ce Polonia a avut o emisiune de eurobonduri în septembrie la un randament de 48 puncte de bază peste mid swap.

Obligaţiunile pe 20 de ani sunt oferite la un randament indicativ cu aproximativ 50 de puncte de bază peste spread-ul pentru 10 ani. Rata mid swap se situează în prezent la 0,96%-0,97%, informează Mediafax.

Iniţial, randamentul a fost anunţat la 205 puncte de bază peste mid swap, dar cererea bună din partea investitorilor a permis statului să scadă uşor randamentul.

Randamentul pentru obligațiunile României în euro se situa la 2,7% în jurul prânzului, cel mai ridicat nivel începând cu 8 septembrie. În iunie, randamentul eurobondurilor românești a urcat la un maxim de 3,03%, potrivit Bloomberg.

"Investitorii aşteaptă de mult timp România să revină în piaţă. (...) Au indicat că doresc maturităţi mai lungi, astfel că mă aştept să văd cerere bună pentru aceste obligaţiuni", a declarat pentru Bloomberg Roxana Hulea, analist la Societe Generale în Londra.

Interesul mai ridicat este pe maturitatea mai scăzută. Titlurile cu scadenţa la 20 de ani reprezintă cea mai lungă maturitate în euro oferită până acum de statul român.

Băncile Citigroup, HSBC, Raiffeisen Bank International şi UniCredit sunt aranjorii tranzacţiei, estimată să se încheie în cursul zilei de miercuri, 21 octombrie.

România are rating ""Baa3" din partea Moody's, respectiv "BBB-" din partea ageníilor de evaluare financiară Standard & Poor's şi Fitch, calificativele fiind pe ultima treaptă din categoria recomandată investitorilor.

Ministerul Finanţelor s-a împrumutat cel mai recent de pe pieţele externe cu exact un an în urmă, pe 21 octombrie, când a luat 1,5 miliarde euro.

Mai multe articole despre:
FMI datorie publică eurobonduri acord FMI