MENIU

Cine a inventat, de fapt, salata de boeuf. Toate gospodinele trebuie să știe adevărata rețetă

Salata originală a fost pentru prima dată preparată în anul 1860 de bucătarul belgian Lucien Olivier sub denumirea franceză de salade de gibier la restaurantul Ermitaj (Эрмитаж), unul dintre cele mai mari restaurante din Moscova.

Rețeta originală a fost păstrată secretă și s-a pierdut în anul 1905 când restaurantul Ermitaj și-a închis porțile. Se știe doar că rețeta cuprindea delicatese scumpe, carne de vânat, raci ș. a. După 1905 numeroși bucătari din tot estul Europei au inventat rețete asemănătoare, dar înlocuind ingredientele originale cu altele mai ieftine precum carnea de pui sau de vită (boeuf însemnând „carne de vită” în limba franceză). Astfel salata de boeuf a devenit un fel de mâncare foarte comun în diferite țări precum Rusia, Polonia sau România, schimbându-și rețeta în funcție de alimentele folosite în gastronomia regională.

Salata de boeuf românească actuală, zisă din ce în ce mai frecvent salată „Boeuf”, este formată din mazăre, morcovi, cartofi, păstârnac, ouă și carne sau organe (ex. limbă de porc) fierte și apoi tăiate cubulețe, la care se adaugă castraveți murați tăiați cubulețe, măsline. Apoi această compoziție se înglobează în maioneză și se ornează.

Totuși, este recomandat să se folosească carnea de vită, nu cea de pui sau porc, potrivit stirionline.biz. Carnea de vită, deşi sunt puţini care ştiu acest lucru, este cea care dă cu adevărat gust salatei.

Mai multe articole despre:
Crăciun reţetă inventator salata de beuf