MENIU

Cifre ALARMANTE: 1.000 de români mor anual din cauza infecțiilor nosocomiale

Cifre ALARMANTE: 1.000 de români mor anual din cauza infecțiilor nosocomiale

Conform statisticilor oficiale, o mie de oameni mor anual din cauza infecțiilor luate din spitalele românești. Specialiștii vorbesc însă despre un număr mai mare de pacienții care mor cu zile. O lege menită să lupte împotriva acestei situații a fost promulgată recent de președintele Klaus Iohannis, relatează Realitatea PLUS. 

Intre anii 2017 si 2018, au fost raportat 20.000 de infectii nosocomiale. Vorbim in mod clar de o subraportare, asta pentru ca tarile europene au raportat de 10 ori mai multe infectii ibtraspitalicesti decat tara noastra.

Anul trecut au fost raportate 2.500 de infectii nosocomiale, jumatate au fost infectii cu SARS-CoV-2.

Legea promulgata de presedintele Klaus Iohannis vizeaza prevenirea si combaterea infecttilor nosocomiale. 

Aceasta lege obliga spitalele sa aiba medici specializati in epidemiologie si boli infcectioase si, de asemenea, sa aiba camere separate in care sa fie izolate persoanele cu virusi care sunt luati din spital.

De asemenea, potrivit proiectului de lege, spitale nou construite trebuie sa asigure 50% din patrui in camere de 2 persoane, iar camerele trebuie sa fie dotate cu grup sanitar propriu.

Un alt aspect vizat de aceasta lege prevede si faptul ca laboratoarele din spitale trebuie sa beneficieze de toate conditiile pentru a-si desfasura activitatea si precizeaza ca laboratoarele sunt un factor cheie care ar putea tine sub control raspandirea infectiilor nosocomiale. 

Mai multe articole despre:
infectii nosocomiale infectii din spitale