MENIU

Christine Lagarde (FMI): Ieşirea Greciei din zona euro este o posibilitate

<p>Christine Lagarde (FMI): Ieşirea Greciei din zona euro este o posibilitate</p>

"Ieşirea Greciei din zona euro este o posibilitate", susţine Christine Lagarde. Directorul Fondului Monetar Internaţional este primul înalt oficial care vorbeşte deschis despre această posibilitate. Discuţiile au loc în cadrul reuniunii Miniştrilor de Finanţe ai statelor G7, de la Dresda.

Într-un interviu pentru presa germană, Christine Lagarde a declarat că ieşirea Greciei din zona euro e posibilă, dacă guvernul elen nu va ajunge la un acord cu creditorii internaţionali. Potrivit directorului FMI, o asemenea situaţie nu va reprezenta "sfârşitul zonei euro." Lagarde reaminteşte că este puţin probabil ca părţile să ajungă la o soluţie în zilele următoare şi contrazice astfel afirmaţiile oficialilor greci, care vorbeau despre un acord în curs de redactare.

Discutarea de către Lagarde a renunţării la euro de către Atena sparge un tabu. Până acum, liderii europeni au susţinut că locul Greciei e în zona euro şi că nu există un plan B cu privire la Atena. Discuţiile privind soarta statului elen au loc pe marginea reuniunii Miniştrilor de Finanţe ai statelor G7, în Germania.

"Am avut multe reuşite, dar trebuie să muncim împreună pentru pentru îmbunătăţirea cadrului de lucru. Trebuie ca instrumentele cooperării globale să devină şi mai puternice", a declarat Wolfgang Schaeuble, ministrul de Finanţe al Germaniei .

Statele Unite se folosesc de reuniunea de la Dresda pentru a pune presiuni pe guvernele europene pentru a se ajunge la un acord cu Atena. În iunie, Grecia trebuie să facă patru plăţi către FMI, cu o valoare totală de 1,6 miliarde de euro.

Pericol pentru zona euro fără un acord rapid cu Grecia: "Există riscul de contagiune"

Mai multe articole despre:
Grecia zona euro FMI Christine Lagarde