MENIU

Chinezii au semnat azi. Va fi o investiţie de 1 miliard de dolari în România!

Chinezii vin cu bani în România

Reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia şi cei ai China Huadian Engineering au semnat, vineri, acordul în baza căruia vor înfiinţa o companie cu capital mixt pentru construcţia unui nou grup energetic, de 500 MW, la termocentrala Rovinari, o investiţie de circa un miliard de dolari.

Acordul de înfiinţare a acestei societăţi mixte româno-chineze, de tip IPP (Independent Power Producer), a fost semnat la sediul Guvernului de preşdintele Complexului Eneregtic Oltenia, Laurenţiu Dan Ciurel, şi preşedintele China Huadian Engineering, Yang Yong, în prezenţa premierului Victor Ponta şi a ministrului Economiei, Constantin Niţă.

Preşedintele China Huadian Engineering, Yang Yong, arătat că societatea pe care o conduce va fi principalul antreprenor şi investitor, iar scopul este realizarea unui proiect de calitate, transmite Mediafax.

"O să construim acest proiect în cel mai scurt timp, la o calitate superioară, ca să realizăm o bază energetică de calitate superioară în România", a spus oficialul chinez.

Acesta a adăugat că China Huadian Engineering este interesată şi de alte proiecte energetice şi va participa şi în viitor la realizarea yîunor proiecte din domeniu în România.

La rândul său, ministrul Economiei, Constantin Niţă, a arătat că, în pofida opiniilor sceptice cu privire la proiectele economice cu China, acestea "prind viaţă".

"Au fost mulţi care nu au avut încredere în proiectele pe care noi le-am anunţat cu companiile chinezeşti, dar iată că, încet-încet, acestea prind viaţă", a spus Niţă.

Premierul Ponta a arătat şi el că investiţiile în energie sunt esenţiale pentru creşterea economiei româneşti.

"Pentru România şi pentru economia românească, care are al treilea an de creştere, mai ales de creştere sănătoasă, în sensul producţiei industriale şi al exporturilor, preţurile la energie sunt esenţiale. Faptul că de la falimentul total al producţiei hidro, termo în 2012, când totul se ducea numai pe regenerabile, care însemnau preţuri duble şi triple, faptul că în doi şi jumătate am scăzut preţurile pentru consumatorul final şi avem predictbilitate şi competitivitate e un lucru esenţial. Însă, ca în orice domeniu, dacă nu investeşti în continuare, lucrurile astea nu ţin", a afirmat Ponta.

El a adăugat că toate cele mari patru proiecte energetice convenite cu investitori chinezi, la Rovinari, Tarniţa, Mintia şi grupurile 3 şi 4 de la Cernavodă, însumează investiţii de 7 miliarde de dolari şi vor contribui la consacrarea României ca exportator de energie în regiune.

Mai multe articole despre:
China chinezi