MENIU

China a lansat în Europa de Est un "grup de sirene" care îi duce pe debusolați la eșec

Presedintele Chinei

China președintelui Xi Jinping a lansat în Europa un grup de sirene care le cântă europenilor debusolați cântecul pe care vor să-l audă, melodie care îi dirijează, încet dar sigur, spre eșec: un plan gigantic de infrastructura în valoare de 5.000 de miliarde USD, care să lege prospera coastă de sud-est a Chinei de miezul bătrânului continent.

Sirenele chinezești au reușit să îi amăgească în special pe est-europeni, mai săraci și mai disperați să ajungă la Itaca visurilor lor (prosperitatea vestică), scrie editorialistul Petrisor Puiu pe Ziare.com. Corabia pe care navighează ignoranții est-europeni spre stâncile care îi vor strivi se numește "Formatul 16+1", în care evident 1 este China iar 16 este grupul țărilor est-europene (11 state din Uniunea Europeană: Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania,, Polonia, România, Slovenia, Slovacia și 5 state balcanice: Albania, Bosnia -Herzegovina, Macedonia, Muntenegru, Serbia).

Care este rezultatul atâtor summit-uri, promisiuni, zâmbete și speranțe?
Un sfert din investițiile chinezești peste hotare merg în Uniunea Europeană, dar peste 60% ajung în primele trei economii de aici (Germania, Franța, Marea Britanie) și încă 30% în sudul Europei, pentru estici nerămânând decât firimiturile (cam 10 miliarde USD stoc de investiții chinezești în 2017 din cele 100 de miliarde investite în Europa).

În acest timp, cu momeli de investiții, chinezii au crescut volumul comerțului cu țările estice de la 40 la 70 miliarde USD anual, cu un excedent al lor de peste 35 miliarde USD! România singură are un deficit de 3,4 miliarde USD în comerțul bilateral cu China, Polonia unul de 20 miliarde USD (!), Ungaria de 2,7 miliarde USD, Cehia de 15 miliarde USD etc.

O problemă și mai mare este că chinezii preferă să cumpere companii crescute și dezvoltate de către europeni și nu să investească în mult-cautatele parteneriate public-private în infrastructura, la care visează toți est-europenii. 360 de companii au cumpărat chinezii în Europa. Mai multe aici

Mai multe articole despre:
China