MENIU

Chiar le este dor pisicilor de stăpâni? Întrebarea care-i încearcă pe iubitorii de feline, analizată de specialiști

Deși pisicile apar ca fiind independente, cu un caracter distinct și un comportament uneori imprevizibil, proprietarii lor sunt dornici să le ofere un camin și să aibă grijă de ele, iar atunci când vine vorba de a le lăsa în grija altcuiva sau de a se desparti de ele, mulți se întreabă: Chiar le este dor pisicilor de stăpâni? Vom încerca să găsim răspunsul acestei întrebări analizând concluziile studiilor și observațiile specialiștilor în domeniu.

Pisicile nu au capacitatea de a simți dorul în același fel în care oamenii o fac, dar au o memorie bună și pot dezvolta atașament față de oamenii cu care interacționează în mod regulat.

Felina poate percepe schimbările de la obișnuit într-un mod diferit față de animalele de companie precum câinii sau hamsterii, care se simt pierduți și confuzi atunci când lipsește proprietarul lor.

Chiar și atunci când își petrec o mare parte din timp singure, în afara casei sau într-o încăpere separată, pisicilor le place să știe că stăpânul lor este în apropiere, iar atunci când proprietarul lipsește mai mult timp, felina poate dezvolta o anumită neplăcere.

În ceea ce privește separarea de stăpâni, pisicile au un comportament diferit față de câini, care pot dezvolta anxietate de separare și pot deveni la fel de dependenți emoțional de proprietarul lor ca și oamenii. Deși pisicile nu dezvoltă anxietate cauzată de separare, ele ar putea suferi de niveluri ridicate de stres în cazul în care se simt brusc singure și separate de mediul lor obișnuit. 

8 lucruri pe care nu trebuie să le faci în prezența pisicii. Le va pune pe fugă sau le va face să atace

În general, unei pisici îi trebuie spațiu de mișcare, perne comode și poate fi fericită și liniștită, chiar și fără stăpân. Cu toate acestea, pisicile active și sociabile, care sunt, de obicei, afectuoase și cărora le place să se joace, tind să fie dependente de stăpânii lor și își doresc interacțiunea armonioasă.

Iar atunci când un proprietar este departe pentru o perioadă mai lunga de timp, pisicile ar putea pierde putin din personalitatea lor sau ar putea fi pentru o anumită perioadă mai retrase.

Semne că felina îți duce, totuși, dorul:

Studiile și experimentele efectuate în această privință au condus la concluzia că fiecare pisică are o personalitate diferită, iar unele sunt sunt mai atrase de oameni decât altele. Unele pisici pot fi afectate semnificativ de absența proprietarului și să se simtă vulnerabile sau singure. Altele, în schimb, sunt mai independente și să se descurcă bine chiar și atunci când sunt lăsate singure acasă.

Există, totuși, semne care arată că pisica ta îți duce dorul și are nevoie de atenția și afecțiunea ta. Printre aceste semne se numără mieunatul excesiv, comportamentul activ și distructiv, linsul frecvent al blănii sau pierderea poftei de mâncare.

Cercetătorii confirmă: pisicile sunt niște mini-stăpâni. Felinele copiază nu doar obiceiurile, ci și personalitatea noastră

Mieunatul este un semn clasic că pisica ta îți duce dorul și are nevoie de atenția ta. Dacă intervalul lung de timp în care ai fost plecat a făcut-o să se simtă ignorată sau lăsată deoparte, animalul tău va începe să ceară afecțiune suplimentară. Te poți bucura și tu de compania ei, petrecând cel puțin 10 minute zilnic mângâind-o și jucându-te cu ea.

Comportamentul activ și distructiv poate fi, de asemenea, un semn că pisica ta suferă de singurătate și se simte nesigură. Poate avea dificultăți în a-și controla energia sau poate fi prea stimulată pentru că îi lipsești și încearcă să atragă atenția. În aceste situații este important să petreci mai mult timp cu ea și să o ajuți să se obișnuiască cu absența ta.

Linsul excesiv al blănii poate fi, de asemenea, un semn de anxietate și stres. Pisica poate dezvolta această obișnuință pentru a elibera tensiunea emoțională. În acest caz, poate fi util să îi asiguri un mediu liniștit și să oferi exerciții fizice și mentale adecvate.

Pierderea poftei de mâncare poate fi, de asemenea, un semn că pisica ta nu se simte confortabil atunci când ești plecat de acasă. În această situație, este important să te asiguri că îi oferi suficientă atenție atunci când ești acasă și să îi oferi obiecte de joacă și jucării care îi oferă stimulare și distracție.

Cum afli dacă pisica are încredere în tine. 8 semne prin care felina îți arată prietenie

Mai multe articole despre:
pisici pisicile duc dorul separare