MENIU

Cherecheș: Vaccinarea NU protejează complet de COVID lung, dar scade de 10 ori riscul de infectare și simptomele - STUDIU

Vaccinarea NU protejează complet de COVID lung, dar scade de 10 ori riscul de infectare și simptomele

Vaccinarea scade semnificativ riscul de infectare și dezvoltarea simptomelor de 10 ori ca în cazul perosanelor nevaccinate, dar, în cazul în care cei vaccinați dezvoltă simptome, riscul de sindrom COVID lung este „doar foarte puțin mai scăzut față de o persoană nevaccinată infectată”, a avertizat profesorul Răzvan Cherecheș. Expertul în Sănătate Publică a prezentat concluziile unui ultim studiu amplu făcut de cercetătorii britanici. 

Potrivit studiului prezentat de profesorul de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, pe 10.024 de persoane vaccinate cu infecție SARS-CoV-2, s-a ajuns la concluzia că vaccinarea nu protejează complet de sindromul COVID lung.
Sindromul COVID lung apare la persoanele care au avut o infecție SARS-CoV-2 confirmată sau probabilă și apare de obicei la 3 luni de la startul simptomelor COVID-19. Sindromul COVID lung durează cel puțin 2 luni și nu poate fi explicat de un diagnostic alternativ.
Potrivit concluziilor studiului, vaccinarea produce o ușoară reducere a probabilității unor simptome in COVID lung (oboseală, simptome cognitive, neuropatii etc.)
În cazul infecției acute, cu SARS-CoV-2, vaccinarea scade semnificativ probabilitatea de internare pe secția de terapie intensivă, insuficiență respiratorie, moarte, tulburări psihotice, trombembolisme, dispariția gustului și mirosului.
Astfel că primirea a cel puțin o doză de vaccin COVID-19 a fost asociată cu un risc semnificativ mai scăzut de insuficiență respiratorie, internare la ATI, și nevoia de intubație sau ventilație, hipoxemie, de oxigen, dar și dezvoltarea de efecte coagulante ca hipercoagulopatie, tromboembolism venos, convulsii, tulburare psihotică și căderea părului, pe lângă boli renale, anxietate sau tulburări ale somnului.
În cazul celor care au primit două doze de vaccin anti-COVID-19, riscurile apariției efectelor enumerate înainte a fost mai mic.
 
Expertul în Sănătate Publică Răzvan Cherecheș a mai avertizat că acest studiu are consecințe pentru sistemul de sănătate: Chiar dacă reușim să atingem imunitatea de grup prin vaccinare și imunizare naturală, va fi nevoie mare de servicii medicale pentru persoanele cu COVID lung.