MENIU

CHECK-IN. Noi restricții dure, din acest weekend. Starea de alertă a fost prelungită

Ana Maria Păcuraru

Noi restricții dure, de duminică, 14 martie. Românii nu vor mai putea să iasă din casă înainte de ora 5 dimineaţa sau după ora 22. Cei care trebuie să-și părăsească locuința trebuie să aibă un motiv bine întemeiat, pe baza unei declarații pe propria răspundere. Ana Maria Păcuraru dă check in în noua stare de alertă. 

Cum numărul zilnic de cazuri de COVID a sărit de 4500 în România, autoritățile au luat decizia să prelungească starea de alertă.Începând de duminică, vom putea ieși din casă în intervalul 22–5 dimineața doar pentru urgențe sau pentru a merge la locul de muncă. Însă nu oricum, ci în baza unei declarații pe propria răspundere.

STS le oferă posibilitatea celor care au nevoie să completeze declarația pe proprie răspundere online, o pagină unde pot face acest lucru. Însă, deși completarea formularului se poate face electronic, acea declarație va trebui să aibă semnătura olografă a celui ce o completează.

Așa că simpla ei prezență în telefon fără semnătură nu vă scapă de amendă. Formularul va trebui scos la imprimantă după completare datelor și semnat de mână. Rămâne însă valabilă şi posibilitatea de a completa declarația de mână, și nu electronic. Motivele rămân aceleași. Fie mergem sau venim de la serviciu, fie la spital sau trebuie să îngrijim o persoană care nu se poate deplasa. Completarea de informații false, cum ar fi alte date de identificare, constituie fals în declarații și poate atrage consecințe penale.

Așa că mare atenție la minciunile despre care credeți că v-ar putea ajuta să ocoliți legea!

Nici motive de stat în oraș nu prea mai avem. Programul teraselor și restaurantelor se reduce și el cu o oră, așa că localurile vor rămâne și ele deschise doar până la 10 seara. Cei care pleacă de acasă după ora 22 pot scăpa de obligativitatea completării declarației dacă au asupra lor legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator. 

Și falsificarea acestora se pedepsește tot penal. Noile restricții sunt justificate de numărul mare de pacienți din secțiile de Terapie Intensivă, dar și de răspândirea cazurilor de infecții cu noile tulpini, cea britanică, cea braziliană și cea din Africa de Sud. În funcție de evoluția cazurilor dar și de cea a vaccinării, abia la jumătatea lunii aprilie vom afla când vom putea vorbi din nou de relaxare.

Până atunci, mare grijă la respectarea regulilor dar și multă sănătate vă doresc!

Ana Maria Păcuraru dă zilnic Check In acolo unde descoperim o problemă. Astfel, autoritățile vor avea o hartă cu puncte în care trebuie să vină cu soluții. Să fiți sănătoși, căci sănătatea e mai bună decât toate!