MENIU

CHECK IN: Românii se grăbesc să-și schimbe contractele la energie

Românii care s-au trezit cu facturi mai mari la energia electrică se grăbesc zilele acestea să-și schimbe contractele. Chiar și ministrul Energiei susține că a primit în ianuarie o factură uriașă la energie electrică, de peste 900 de lei. Ana Maria Păcuraru dă check in la coadă. 

În ultimele zile, centrele de relații cu clienții ale furnizorilor de energie electrică au fost asaltate de oamenii care se grăbesc să schimbe contractele de furnizare de energie electrică. Este al doilea val de cozi după cel de la începutul lunii ianuarie, când măsura i-a luat prin surprindere pe români. Pe fondul lipsei unei campanii de informare, mulți clienți s-au speriat de informațiile care au circulat în mass media așa că au luat cu asalt ghișeele furnizorilor. 

Asta deși contractele pot fi consultate și online. Acum, cozile se formează de la 7 dimineața pentru că foarte mulți români s-au trezit cu facturi mult prea mari la energie electrică. Situația a fost semnalată chiar și de ministrul energiei. Virgil Popescu este nemulțumit de practica furnizorilor de a trimite clienților facturi cu consum estimat. Potrivit ministrului, aceștia dar și distribuitorii estimează consumuri prea mari și, în acest fel, încarcă facturile clienţilor. Chiar el a fost în această situație după ce a primit acasă o factură de 900 de lei. Cam de 3 ori mai mare decât consumul real.

Ministrul avertizează că dacă această practică nu va înceta, s-ar putea ajunge la modificarea legii energiei. Pe de altă parte, și Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței a confirmat faptul că estimarea pe plus a facturilor la curent este una nesănătoasă. Chiar dacă pare un abuz, costurile se reglează ulterior prin facturile viitoare, spun cei care furnizează acest serviciu.

Sfatul nostru este să citiți cu mare atenție contractele la energie electrică și înainte de a pierde câteva ore la coadă să știți deja ce presupune schimbarea contractului. Asta nu elimină însă riscul ca la viitoarea estimare să primiți acasă o factură record. Așa că poate amenințarea ministrului nu pare chiar o idee așa de rea. Măcar pentru a proteja românii de eventuale probleme cardiace. 

Ana Maria Păcuraru da zilnic Check IN acolo unde descoperim o problemă. Astfel, autoritățile vor avea o hartă cu puncte în care trebuie să vină cu soluții. Dacă aveți o propunere de subiect, trimiteți un mesaj la martorocular@realitatea.net. 

Mai multe articole despre:
check in ana maria pacuraru