MENIU

Nu scăpăm de roaming în UE. Ce prevede noua variantă introdusă în proiectul de lege

Uniunea Europeană este pe punctul de a încălca una dintre promisiunile făcute cetățenilor europeni, aceea de uniformizare a taxei de roaming, pe întreg teritoriul UE, informează Business24.ro. 

Deși suprataxa de roaming, practicată de operatorii din anumite țări, ar fi trebuit să fie eliminată de la sfârșitul acestui an, o nouă variantă, introdusă în proiectul de lege pentru companiile de telecomunicații din Europa, prevede ca deținatorilor de telefoane mobile să le fie alocată o normă fixă de minute, în roaming, într-un pachet de bază, după depășirea acesteia urmând să intre, oricum, în vigoare sistemul de suprataxare, anunță EU Observer.

Noua variantă este una înaintată, în comun, de către guvernele țărilor membre, care motivează că sistemul are nevoie de o "perioadă de tranziție, pentru a permite operatorilor de servicii roaming să se adapteze la dimensiunile pieței, astfel încât să ofere clienților cele mai bune condiții de comunicare".

"În perioada respectivă, operatorii de roaming ar urma să ofere servicii, la prețuri, care să nu depășească tarifele pentru servicii interne, dar cu posibilitatea de a aplica suprataxe", se mai arată în propunerea guvernelor din statele membre.

În 2013, Comisia Europeană a propus eliminarea suprataxei de roaming, pe teritoriul Uniunii Europene, iar, în aprilie 2014, aceasta a primit votul Parlamentului European.

Mai multe pe Business24.ro.