MENIU

Certificatul verde european de vaccinare COVID-19 este pregătit de România! Cum se va proceda pe teritoriul țării - Anunțul Comitetului de Vaccinare

Certificatul verde european de vaccinare COVID-19 este pregătit de România! Cum se va proceda pe teritoriul țării Foto: Profi Media

România a început demersurile privind certificatul verde de vaccinare despre care se discută la nivel european, a anunțat marți secretarul de stat Andrei Baciu. Vicepreședintele Comitetului Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare (CNCAV) a precizat, în conferința săptămânală de vaccinare, că se lucrează în acest sens și sunt implicate mai multe instituţii. Potrivit anunțului Comisiei Europene, certificatul verde de vaccinare ar urma să fie implementat la începutul acestei veri, în iunie sau până la începutul lunii iulie.

„Este un demers comun al mai multor instituţii – Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, INSP şi STS. Este un demers european, şi România a început de mai mult timp toate... (...) Este un proces de pregătire mai amplu, sunt chestiuni tehnice la care trebuie lucrat”, a anunțat, marţi, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu, întrebat de jurnaliști despre certificatul de vaccinare.

Medicul Andrei Baciu a declarat că România este "în graficul" stabilit la nivel european cu privire la implementarea acestui certificat.

Totodată, medicul militar Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, a precizat că la nivel național, pe teritoriul țării noastre, nu se va folosi un astfel de certificat: „Nu s-a discutat acest lucru, vorbim de certificatul verde folosit la nivel european”.

Termenul până la care trebuie să se implementeze certificatul verde de vaccinare la nivelul Uniunii Europene este luna iunie 2021. Unele state membre au cerut o perioadă mai lungă pentru a se pregăti, de şase săptămâni, ca să poată armoniza sistemele naționale cu cel european.