MENIU

Cercetătorii au identificat trăsătura genetică prin care copiii ajung să semene mai mult cu mamele

Cu siguranță ai auzit și tu ipoteza conform căreia fetele seamănă mai mult cu tații, iar băieții cu mamele. Ei bine, un studiu arată că, de fapt, toții copiii seamănă mai mult cu mama lor, chiar dacă au moștenit anumite trăsături și pe linie paternă. Care este explicația experților?

Oamenii de știință au vrut să afle care este motivul pentru care copiii își moștenesc mamele într-o măsură considerabil mai mare decât tații. Astfel au descoperit că elementele responsabile pentru acest proces sunt mitocondriile - organite citoplasmatice aflate în structura celulei, care îi asigură acesteia toată energia necesară.

„Datorită faptului că au existat sub forma unor bacterii, mitocondriile au avut propriul lor genom, aşa-numitul ADN mitocondrial. Fiecare celulă conţine copii ale acestui genom, el fiind transmis concomitent cu replicarea mitocondriilor în interiorul celulelor", a declarat cercetătoarea Madeleine Beekman de la Universitatea din Sydney.

Cum explică specialiștii faptul că copiii seamănă mai mult de mamale decât cu tații

În acest sens, o echipă de cercetători coordonată de geneticianul Ding Xue de la Universitatea Colorado Boulder, a încercat să explice de ce organismele moştenesc ADN mitocondrial numai pe linie maternă. Pentru a afla acest lucru, cercetătorii au analizat comportamentul mitocondriilor speciei de viermi Caenorhabditiselegans, în timp ce acestea au fost transferate din sperma masculilor în ovule fertilizate ale femelelor.

Astfel, au observat că în timpul experimentului mitocondriile din spermă sunt distruse din interior, de o proteină denumită CPS-6, în momentul în care organitele sunt transferate în ovule. În plus, au mai desoperit un lucru destul de interesant. Se pare că în acelaşi timp, se desfăşoară aşa-numitul proces de „autofagie", care odată cu înlocuirea componentelor degradate ale celulelor ajută la transportul rămăşiţelor mitocondriilor din spermă în afara celulelor embrionare, potrivit oamenilor de știință.

Sursa

Mai multe articole despre:
copil mamă asemănare trasaturi genetice