MENIU

Centralele noi de apartamente ar putea să fie interzise, iar cele vechi suprataxate

Centrale pe gaz

Centralele pe gaz pun tot mai multe probleme autorităților din punct de vedere al poluării. Specialiștii trag un semnal de alarmă și anunță că în viitorul foarte apropiat am putea avea parte de o suprataxare sau chiar o interdicție de instalare de noi centrale de apartament.

Din anul 2025 englezii ar putea să interzică centralele de apartament. Această idee nu este una nouă, spune Dumitru Chisăliță, șeful Asociației Energia Inteligentă.

”E o idee care s-a mai vechiculat. De fapt, englezii, în urmă cu vreo 2 ani au spus primii că din 2025 vor să interzică folosirea centralelor cu gaz în imobile rezidențiale. N-au precizat dacă în blocuri de apartamente sau în case individuale. Oricum, n-au făcut nimic în acest sens.

Ideea s-a rostogolit, însă, repede la Bruxelles. Dar nici acolo nu s-a concretizat vreo măsură”, a declarat Dumitru Chisăliță, conform spotmedia.ro.

”Eu nu cred că vor fi interzise. În schimb, folosirea lor ar putea fi limitată din cauza costurilor mari de exploatare”, a precizat Dumitru Chisăliță.

În mod normal, toți cei care produc CO2 trebuie să plătească pentru asta. Și o fac prin achiziția unor certificate de CO2 pentru fiecare tonă de gaz poluant produs.

Prețul certificatelor pentru tona de CO2 produs a crescut la nu mai puțin de 55 de euro. Există posibilitatea ca în următorii 10 ani, acest preț să ajungă la 200 de euro.

”În această situație, suma care s-ar strânge de la deținătorii de centrale individuale n-ar mai fi neglijabilă pentru stat. Așa că e probabil ca legiuitorul să vrea să aplice taxa și pentru cei care au centrală termică în apartament sau în casă”, a precizat Dumitru Chisăliță, conform sursei citate.

Mai multe articole despre:
centrale de apartament centrale pe gaz poluare