MENIU

Centrala nucleară Zaporojie NU mai are nicio sursă de energie externă! Avertisment dur al ONU: "E complet inacceptabil. Nu poate rămâne așa"

Centrala nucleară Zaporojie / Foto: AFP, Profi Media

Bombardamentele au distrus infrastructura energetică din orașul ucrainean Enerhodar, unde locuiește personalul care operează centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc ]nc[ din luna martie a acestui an, fapt ce reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare la adresa centralei, anunăă, vineri, experții ONU.

Liniile de alimentare cu energie electrică din afara centralei, linii vitale de protecție împotriva unui potențial dezastru nuclear, au fost deja tăiate, iar bombardamentele de la Enerhodar au provocat o pană de curent de durată, relatează HotNews.ro, care citează Reuters.

Acest lucru a determinat Ucraina să declare că ar putea fi nevoită să închidă ultimul reactor în funcțiune care furnizează energie electrică în Zaporojie, inclusiv sistemele de răcire pentru combustibilul nuclear al centralei.

„Aceasta este o situație nesustenabilă și devine din ce în ce mai precară. Enerhodar a ajuns în beznă. Centrala nu mai are nicio sursă de energie externă. Și am văzut că, odată ce infrastructura este reparată, aceasta este din nou deteriorată", a declarat șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, într-un comunicat.

Reamintim că Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de bombardamente în apropiere de Zaporojie, în sudul Ucrainei, și în perimetrul celei mai mari centrale nucleare din Europa, care are șase reactoare.

„Acest lucru este complet inacceptabil. Nu poate rămâne așa. Prin urmare, solicit de urgență încetarea imediată a tuturor bombardamentelor în întreaga zonă. Numai acest lucru va asigura siguranța și securitatea personalului de operare și va permite restabilirea durabilă a energiei electrice la Enerhodar și la centrală", a transmis Grossi.

Oficialul ONU a cerut săptămâna aceasta crearea unei „zone de protecție a siguranței nucleare și a securității" în jurul Zaporojie, repetându-și apelul vineri.

Operatorul de la Zaporojienu nu este sigur că va putea fi restabilită alimentarea cu energie electrică în afara amplasamentului și acest lucru îl determină să ia în considerare închiderea ultimului reactor în funcțiune, a mai spus șeful delegației AIEA.

„Întreaga centrală ar depinde atunci în totalitate de generatoarele diesel de urgență pentru asigurarea funcțiilor vitale de siguranță și securitate nucleară. Și, în consecință, operatorul nu ar fi capabil să repornească reactoarele decât dacă alimentarea cu energie din afara amplasamentului ar fi restabilită în mod fiabil", a adăugat el.