MENIU

Celebrele Mig21 LanceR devin istorie! Forțele Aeriene Române renunță la aeronavele de vânătoare, după 61 de ani - Cu ce vor fi înlocuite - VIDEO

Este sfârșitul unei ere pentru aviația militară din România! Ministerul Apărării Naționale pensionează astăzi celebrele MiG-uri. În locul lor, rămâne o escadrilă de avioane americane F-16. Iar pe lângă acestea, țara noastră este în plin proces de achiziție a încă 32 de astfel de avioane, în valoare totală de aproape 400 de milioane de euro. Retragerea MiG-urilor înseamnă și sfârșitul unui șir lung de accidente în care acestea au fost implicate.

Forţele Aeriene Române își iau la revedere de la aeronavele MiG-21 LanceR. Vorbim despre o poveste care a durat 61 de ani și care se încheie luni, când sunt programate să aibă loc ultimele zboruri de la bazele aeriene de la Câmpia Turzii şi Borcea. Avioanele care mai sunt încă în exploatare vor decola spre baza aeriană din Bacău, unde vor fi scoase din serviciu în baza unei hotărâri a CSAT din 2022.

Forțele Aeriene Române vor continua însă să execute Serviciul de luptă permanent Poliţie Aeriană cu aeronavele F-16 din dotare, sprijinite de aeronavele aliate.

"A fost odată... Povestea aeronavelor MiG-21, începută acum 61 de ani, ajunge la final. A fost o poveste palpitantă, plină de trăiri intense, de neuitat. O poveste despre păsări de metal și îmblânzitorii lor, împreună pentru același unic scop: să vegheze și să apere, cu credință și devotament, România. Fără frică, fără odihnă și fără rezerve. A fost o poveste care a schimbat nenumărate vieți, cu prietenii legate pentru eternitate, o poveste care a dat timpului și cuprinsului văzduhului un alt înțeles, o altă unitate de măsură. O poveste cu miasmă "onestă de unsoare"...
În epilog, le mulțumim tuturor celor fără de care această poveste nu ar fi putut fi scrisă: piloți, tehnici, ingineri, toți cei care au deservit MiG-urile, pentru profesionalismul lor!

Raportăm "Misiune îndeplinită!" și dăm ștafeta mai departe. Cer senin!", este mesajul transmis de Forțele Aeriene Române, într-o postare pe Facebook. 

Mai multe articole despre:
mig 21 lancer zboruri fortele aeriene romane