MENIU

Cele mai tari invenții de la NASA care ne-au schimbat lumea

Multe dintre tehnologiile sau obiectele pe care le folosim astăzi și care ne ușurează în mod evident viața, n-ar fi existat fără NASA. Iată o listă cu unele dintre cele mai utile invenții create de cerectătorii de la NASA.

Ceea ce este și mai surprinzător este că aceste invenții au fost create inițial pentru a-i ajuta pe astronauți să supraviețuiască în spațiu, însă s-au dovedit a fi foarte utile și pe Pământ.

Limitatoarele de viteză

Astăzi, limitatoarele de viteză sunt amplasate pe șosele cu scopul de a te face să reduci viteza în aproprierea trecerilor de pietoni.

Însă, acum 34 de ani, acestă invenție era folosită pentru pistele de avion. Astfel, au fost evitate multe accidente care ar fi putut fi cauzate de alunecarea avioanelor în momentul aterizării.

Cele mai bune anvelope din lume

Este vorba despre cauciucurile Goodyear care au fost descoperite în anul 1976 de celebrul fabricant de pneuri Goodyear și Compania de Cauciuc. Se pare că acest material fibros este de cinci ori mai rezistent decât oțelul. NASA folosea acest material la parașutele folosite la atenuarea aterizării vehiculelor spațiale.

Becurile LED

Becurile LED sunt folosite astăzi de foarte mulți dintre noi, deoarece sunt economice și dau putere mare în ciuda consumului redus. Însă, acestea au avut inițial cu totul și cu totul altă întrebuințare. Specialiștii de la NASA foloseau LED-urile pentru a crește plante la lumina lor.

Protezele pentru membre

Deși, pare ireal, NASA a început să facă cercetări anvansate în domeniul roboticii încă din anul 2005. Astfel, au creat roboți sau brațe robotizate pentru vehiculele spațiale și alte activități în domeniu.

Ulterior, aceste creații au fost o sursă de inspirație pentru domeniul medicinii. Astfel, brațele robotizate au fost transformate în proteze pentru oamenii care din diverse motive au rămas fără un membru.

Mouse-ul

Mouse-ul sau șoricelul așa cum îl mai cunoaștem a fost creat tot de specialiștii de la NASA prin anii '60, cu scopul de a face mai atractive și mai utile computerele de la aceea vreme.

Acestă invenție a devenit atât de utilă, încât astăzi aproape toată lumea folosește mouse-ul pentru a gestiona mai ușor diversele acțiuni de pe computer.

Sursa

Mai multe articole despre:
NASA tehnologie invenţii