MENIU

Cele mai mari două probleme cauzate de schimbarea climatică: deșertul Sahara, în centrul atenției

Efectele schimbărilor climatice au un impact colosal asupra planetei. Așa se explică faptul că deșertul Sahara s-a mărit cu 10% și că stratul de gheață din Groenlanda a început să se topească într-un ritm alert. Mai multe studii efectuate de diferiți cercetători trag un semnal de alarmă asupra schimbărilor climatice cu care se confruntă Pământul. 

Mai mult, toate aceste studii arată că motivul pentru care Sahara se extinde iar gheața din vestul Groenlandei se topește mai repede ca niciodată este reprezentat de schimbările climatice.

Mai exact, un studiu publicat în Journal of Climate a constatat că Sahara este cu 10% mai mare astăzi decât în 1920. În plus, și alte deșerturi din lume s-ar fi putut extinde în cursul acestui secol.

„Deșerturile se formează, în general, în subtropice, din cauza circulației Hadley – aerul se ridică la ecuator și coboară în subtropice", spune profesorul Sumant Nigam. „Schimbările climatice ar putea lărgi circulația Hadley și ar provoca avansarea spre nord a deșerturilor subtropicale".

Gheața din Groelanda se topește într-un ritm alert

Studiul mai arată că gheața a atins cel mai înalt nivel de topirea din ultimii 450 de ani, iar acest lucru se întâmplă din cauza schimbărilor climatice, spun cercetătorii.

„Într-adevăr, topirea accelerată a foii de gheață a început în urmă cu 20 de ani", spune Erich Osterberg, profesor asistent la Dartmouth. „Studiul nostru arată că această creștere rapidă de topire din Groenlanda este o combinație de modele meteorologice specifice, dar și o tendință suplimentară de încălzire pe termen lung în ultimul secol."

Cu toate acestea, oamenii de știință spun că există o speranță ca topirea ghețarilor să încetinească pe termen scurt, însă o astfel de prognoză nu poate fi dată și pentru o perioadă mai lungă.

„Cele două studii ale nisipului și ale gheții sunt individuale și nu au legătură între ele. Chiar și așa, ambele ilustrează imaginea aceluiași fenomen tragic", a mai declarat Osterberg.

Sursa

Mai multe articole despre:
gheaţă Sahara Groenlanda schimbare climatică