MENIU

Cele mai frumoase sate din România. Sunt mai cunoscute în străinătate decât de români

<p>Rimetea, &icirc;n inima Transilvaniei</p>
<p>Sate Rom&acirc;nia</p>

Mai e puţin până începe vara şi te gândeşti deja la vacanţă? Poţi încerca un concediu în agroturismul românesc, este mai ieftin şi mai pitoresc decât o excursie în străinătate.

Sunt multe sate extrem de pitoreşti în România, însă mai puţin cunoscute de locuitorii marilor oraşe - sate cu peisaje superbe, cu tradiţii unice, cu gastronomie specifică, cu case încondeiate.

Jurnaliştii de la Revista One au realizat o listă cu 9 dintre cele mai frumoase sate din România, strânse din poveştile de vacanţă ale prietenilor şi ale colegilor de redacţie.

Botiza, Maramureş. În inima Maramureşului, pe Valea Izei, te aşteaptă un ţinut de poveste. Botiza a fost atestată documentar în 1373 sub denumirea de Batizha şi, pe lângă frumuseţea locurilor care te va încânta cu siguranţă, aici poţi vizita şi mănăstirea Botiza sau izvorul cu ape minerale Borcut.

Ciocăneşti. Localitatea e pe valea Bistriţei, pe drumul ce leagă Moldova de Maramureş, nu departe de Vatra Dornei. Pe pancarta de la intrare o să citeşti „sat muzeu", pentru că e unul dintre puţinele sate româneşti care a reuşit, în ciuda trecerii timpului, să-şi păstreze armonia arhitecturală. Aici găseşti şi case încondeiate, potrivit one.ro.

Pleşa, Bucovina. Puţină lume ştie că în Bucovina, foarte aproape de Gura Humorului, se găseşte un sat foarte frumos, locuit exclusiv de polonezi. Limba română nu se aude decât de sărbători şi e folosită doar atunci când vin musafiri români.

Rimetea. E e unul dintre cele mai frumoase sate din Transilvania. La Rimetea trebuie neapărat să ajungi dacă îţi plac escaladările şi sporturile aeronautice, pentru că - datorită felului în care e aşezată - e destinaţia ideală pentru zborul cu parapanta, off the road şi drumeţii.

Şirnea, Braşov. Şirnea e un sat parcă ieşit din romanele lui J.R.R. Tolkien. E un sătuc din Braşov, amplasat la poalele Munţilor Piatra Craiului, la o altitudine de aproape 1.400 m.

Este suficient să cauţi aceste sate pe Google Images şi vei vedea peisaje uluitoare. Exemplu: peisaj din Sirnea

Satul din România unde nu s-a mai născut nimeni de 27 de ani

În acelaşi timp, apar date şocante despre condiţiile de viaţă din România rurală. Agenţia Împreună a dat publicităţii un document în care sînt prelucrate date INS care ne arată gradul de acces la apă pe teritoriul România. Apa curentă nu a ajuns încă în casele a peste 8 milioane de români.

Peste 8 milioane de români nu au acces la apăcurentă în locuinţă din reţea publică. În România secolului XXI 4 orașe și 811 comune nu dispun de rețea de apă curentă. Unul dintre aceste orașe se află lângă capitala țării. În România sunt 320 de municipii și orașe, dintre care 103 municipii și 217 orașe.

Dintre cele 4 orașe care nu dispun de apă curentă unul se află în județul Sibiu, două în județul Suceava și unul în județul Ilfov.

Alte dat-şoc: 176.000 de copii merg murdari în prima zi de școală din viața lor. 1.250.000 de elevi merg la școală murdari. 250.000 de copii merg la grădiniță murdari.

Satul locuit aproape exclusiv de femei