MENIU

Cele mai bănoase meserii, în România. Care sunt domeniile în care veniturile s-au triplat

Românii o duc din ce în ce mai bine. Cel puţin în statistici. Salariul mediu net s-a dublat în ultimii zece ani, de la 200 la aproape 400 de euro net pe lună. Cel mai mult au crescut veniturile programatorilor, de 3,5 ori, în timp ce profesorii s-au ales cu o majorare salarială de numai 20 la sută. Care sunt cele mai bănoase meserii din România, aflăm de la colega noastră Florentina Bălăşoiu!

In România, în prezent, informaticienii au cele mai mari salarii. Angajaţii din acest sector câştigă aproape 940 de euro net pe lună, de aproape 3,5 ori mai mult faţă de acum zece ani. Dacă în 2005 salariile din acest domeniu erau cu 35% mai mari ca salariul mediu, în 2015 angajaţii din IT câştigă cu 140% mai mult decât un angajat plătit cu salariul mediu.

Măriri substanţiale de salariu au avut şi angajaţii din industria extractivă, transporturi aeriene, comerţ, din postă şi telecomunicaţii şi din industria prelucrătoare. Daca în urmă cu 10 ani, acestia nu câştigau mai mult de 350 de euro, în prezent, leafa lunară poate ajunge în unele cazuri până la 850 de euro. La polul opus, adică sectorul cu cele mai mici creşteri salariale este cel al educaţiei.

Dacă în 2005 salariul mediu în învăţământ era echivalentul a 290 de euro lunar, în 2015 a ajuns la 347 de euro, în creştere cu doar 20%. Ceva mai bine stau anagajaţii din sănătate şi asistenţă socială ale căror salarii au ajuns în prezent, în unele cazuri, la aproape 350 de euro pe lună.