MENIU

Cele 9 tipuri de inteligență și adevărul despre cum îți influențează destinul - Tu știi care e punctul tău forte?

Se cunoaște faptul că nu toată lumea reacționează la aceiași stimuli, de exemplu, în procesul de învățare, astfel că psihologii au ajuns la concluzia că nu există un singur tip de inteligență ci mai multe. Tu știi ce fel de inteligență predomină în cazul tău?

 

În abordarea tradițională, inteligența este privită ca o entitate unitară, măsurabilă prin coeficientul de inteligență (sau IQ), însă un psiholog american susține că există opt tipuri de inteligență, scrie clickpentrufemei.ro.

Profesorul american Howard Gardner, psiholog, de la Universitatea Harvard, să pună sub semnul întrebării felul în care este organizat sistemul educațional la nivel global. Astfel că, după studii aprofundate, a luat naștere, în 1983, Teoria Inteligențelor Multiple, care a început să fie studiată într-o disciplină, știință separată și de sine stătătoare. Odată cu explicarea reacțiilor și a „talentelor” fiecăruia, pusă la dispoziție de psihologi, copiii, elevii din sistemele de educație s-au putut bucura de atenția potrivită, de aprecierea la adevărata lor valoare și ghidarea de care au nevoie pentru a-și alege cât mai bine primele direcții pe care să le urmeze în viață.

Gardner a demonstrat că fiecare individ poate fi înzestrat cu mai multe tipuri de inteligență, scrie „Reader's Digest”. Mai exact, Teoria Inteligenței Multiple susține că există opt tipuri de inteligență, iar fiecare se dezvoltă diferit în funcție de persoană, potrivit clickpentrufemei.ro. Vezi care sunt acestea și descoperă care dintre ele este punctul tău forte!  

Privind astfel inteligența, vei reuși să îți identifici punctele forte și punctele slabe. În plus, îți poți dezvolta inteligența într-un domeniu în care îți dorești să excelezi, iar stima ta de sine va crește.

În același timp, Teoria inteligenței multiple emise de Gardner și îmbrățișată de o mare parte a psihologilor a fost intens criticată, relatează lifehack.org. Cei din urmă au ridicat problema limitării dezvoltării și chiar scăderea stimei desine sau chiar descurajarea în fața vieții prin încadrarea în aceste tipare de inteligență. Aceștia susțin că Teoria lui Gardner nu ar fi altceva decât o listă de abilități, „talente”. Și au explicat că aceste „talente” nu ar trebui să dicteze decisiv direcția vieții cuiva sau cum să trăiască. Mai ales că, dacă vei crede că excelezi cu un singur tip de inteligență, nu vei reuși cât de multe posibilități poți avea și nu vei mai depune niciun efort în alte domenii, crezând că nu ai putea. Noul curent care critică Teoria lui Gardner susțin că aceasta este înșelătoare. Pentru că este important modul în care gândim: dacă vom crede că abilitățile pe care le avem nu ni le putem dezvolta și înmulți pentru că pe ele, credem, că le avem, sunt înnăscute și atât, atunci nu vom mai depune eforturi să ne formăm și altele, chiar dacă vom reuși să adăugăm doar una singură.

 

Iată care sunt cele nouă tipuri de inteligență! 

 

1. Inteligența lingvistică

 

Reprezintă capacitatea de a utiliza eficient cuvintele, de a înțelege și a te exprima bine în scris sau oral.

Un om cu inteligența lingvistică crescută poate să aleagă să devină poet, prezentator de știri, editor sau scriitor, scrie clickpentrufemei.ro.

 

2. Inteligența logico-matematică 

 

Reprezintă capacitatea de a rezolva probleme matematice și logice, de a gândi rațional și de a efectua calcule matematice complexe.

Cele mai bune opțiuni de carieră pentru aceste persoane sunt: matematician, informatician, om de știință și contabil. 

 

3. Inteligența spațială

 

Reprezintă abilitatea de a gândi în imagini. Aceste persoane reproduc cu ușurință diagramele, hărțile și graficele și pot să devină în viață: artiști, designeri, arhitecți, piloți sau căpitani de barcă. 

 

4. Inteligența muzicală

 

Așa cum îi spune și numele, acest tip de inteligență reprezintă capacitatea de a aprecia, a înțelege și de a crea muzică.

Profesiile potrivite pot fi: muzician, compozitor și inginer de sunet, potrivit clickpentrufemei.ro.

 

5. Inteligența corporal-kinestezică 

Dacă ești înzestrat cu abilitatea de a te folosi de o anumită parte a corpului sau de a controla foarte bine mișcările corpului înseamnă că ai acest tip de inteligență. Punctele tale forte sunt: o bună coordonare fizică, abiități motorii fine, memorie musculară excelentă.

Cele mai bune opțiuni de carieră sunt: chirurg ortoped, dansator, atlet sau meșteșugar. 

 

6. Inteligența interpersonală


Se referă la capacitatea de a observa și de a înțelege lumea, de a face diferențe în lumea înconjurătoare și de a interacționa eficient cu alții.

Cele mai potrivite profesii sunt: profesor, terapeut și asistent de vânzări.

 

7. Inteligența intrapersonală

 

Reprezintă abilitatea de a înțelege și de a gestiona profiile emoții și de a-și stabili obiectivele personale. Persoanele cu inteligența intrapersonală ridicate sunt bune în gestionarea stresului, sunt conștiente de calitățile și de defectele lor.

Cele mai bune opțiuni de carieră sunt: antreprenor și filozof. 

 

8. Inteligența naturistă 

 

Se referă la capacitatea de a observa și de a înțelege mediul înconjurător și de a lucra eficient cu ecosistemele. Dacă îți place să te conectezi cu natura, cu siguranță, ești înzestrat cu acest tip de inteligență!

Cele mai potrivite profesii sunt: grădinar, botanist, zoolog și meteorolog, scrie clickpentrufemei.ro

 

9. Inteligența existențială

 

Potrivit lui Gardner, mai există încă un tip de inteligență, cea existențială, pe lângă cele 8 enumarate mai sus.

Persoanele la care predomină inteligența existențială sunt adesea gânditori, profund filozofici și au dorința și capacitatea de a căuta răspunsuri la nenumărate întrebări. Ei doresc să știe care e sensul existenței, dar și răspunsuri la întrebări de genul „ce se întâmplă după moarte”. 

Sunt încântați să scrie jurnale dar și să comunice cu ceilalți despre cum își petrec timpul. 

De asemenea, acestor persoane cu inteligență existențială dominantă le place să ajute oamenii sau animalele și doresc să participe și la activități caritabile.

Profesiile cele mai potrivite pentru care pot să opteze sunt: speaker inspirațional, scriitor, preot, scriitor, blogger, filozof sau economist, notează nordangliaeducation.com.