MENIU

Cel mai nesănătos tip de ulei. Medicii ne recomandă să nu-l mai folosim

<p>Cel mai nesănătos tip de ulei. Medicii ne recomandă să nu-l mai folosim</p>

Grăsimile nesaturate sunt considerate sănătoase, dar un grup de cercetători americani a descoperit că lucrurile nu stă la fel şi în privinţa unui ulei folosit frecvent la gătit. Un studiu publicat în jurnalul PLoS One arată că mai periculos decât zahărul în ceea ce priveşte sănătatea este uleiul de soia.

Cercetătorii au modificat dietă unor şoareci astfel încât să conţină 40% grăsimi. Primul tip de dietă încercat conţinea grăsimi săturate, în mod special provenite din ulei de cocoş. Cel de-al doilea tip de dietă conţinea garsimi nesaturate, provenite în mare parte din ulei de soia.

De asemenea, cercetătorii au încercat şi două versiuni de dietă bogată în grăsimi modificată astfel încât să includă şi fructoză.

Au presupus astfel că şoarecii care au consumat fructoza urmau să se îngraşe mai mult şi să dezvolte rezistenţă la insulină. Însă nu s-a întâmplat aşa. În schimb, şoarecii care au consumat ulei de soia, fără adaos de fructoza în dietă, au luat mai mult în greutate cu 9% decât şoarecii care au consumat şi fructoza.

Comparativ cu şoarecii care au consumat grăsimi săturate provenite din ulei de cocoş, şoarecii care au consumat ulei de soia s-au îngrăşat cu 25% mai mult! În plus, cei care au consumat ulei de soia au prezentat un ficat gras şi un nivel de rezistenţă la insulină crescut - semne ale unui risc sporit de apariţie a diabetului şi a sindromului metabolic.

Sursa: feminis.ro

Mai multe articole despre:
sănătate ulei de soia