MENIU

Cel mai întâlnit obicei la câini pe care oamenii de știință au reușit să-l explice

Ai observat că atunci când le vorbești câinilor aceștia au tendința de a-și înclina capul și de a se uita la tine cu o mimică aparte? Ei bine, specialiștii au găsit câteva explicații pentru care câinii adoptă acest comportament.

Încearcă să audă mai bine ceea ce le spui

Specialiștii spun că ușoarele schimbări de poziție ale capului, îi ajută pe câini să determine cu mai multă acuratețe direcția din care vine sunetul și distanța până la sursa lui.

Spre deosebire de oameni, câinii au pavilioanele urechilor mult mai sensibile. În plus, patrupezii sunt posesorii unui mecanism specific care se află la nivelul creierului și care-i ajută să evalueze diferența infirmă dintre momentele când sunetul ajunge la una dintre urechi şi momentul când ajunge la cealaltă.

Vor să te înțeleagă mai bine

La întrebarea: „de ce îți înclină câinii capul?", Steven R. Lindsay, propune următoarea explicație în cartea sa „Handbook of Applied Dog Behavior and Training": „când un câine aude vocea umană, încearcă să identifice cuvintele sau tonurile pe care le cunoaşte şi care sunt asociate cu o răsplată, cum ar fi scoaterea la plimbare sau oferirea unei delicatese".

Câinii reușesc să-și încline capul cu ajutorul mușchilor urechii medii care sunt controlați de acea parte a creierului care este responsabilă şi de expresiile faciale şi de mişcările capului.

Sau pur și simplu câinii își înclină capul pentru a ne vedea mai clar

Specialistul, dr. Stanely Corren este de părere că prietenii noștri canini sunt atenţi la cuvintele și tonul pe care-l utiliză, dar în aceeași măsură sunt atenți și la expresia feței noastre și la mișcările pe caren le facem. Iar pentru a ne vedea mai clar, patrupezii au tendința de a-și înclin capul.

„Acest comportament e mai accentuat la câinii cu botul lung, deoarece acestora le e mai dificil să ne vadă bine feţele. În schimb, câinii cu bot scurt, cu feţe plate, îşi înclină mai puţin capul, deoarece ne percep feţele cu mai multă uşurinţă, vederea lor nefiind obstrucţionată de bot", a declarat Stanely Corren.

Sursa

Mai multe articole despre:
câine auz inclinarea capului