MENIU

Cei mai importanți lideri din țară, prezenți la congresul romilor - VIDEO

Marcel Ciolacu, prezent la congresul romilor

Una dintre cele mai numeroase minorități din țară s-a reunit în congres. Partida Romilor Pro Europa a organizat un eveniment de amploare la Sala Palatului din Capitală, la care au participat peste patru mii de romi, dar și lideri din țară. Premierul Marcel Ciolacu a fost prezent la eveniment și a anunțat că în școli o să apară o disciplină legată de istoria romilor. 

Peste 4.000 de romi au dezbătut problemele cu care se confruntă cele peste 400 de comunităţi de la noi din țară. Premierul Marcel Ciolacu a ținut un discurs în care a transmis că rezolvarea problemei sărăciei și a accesului la educație pentru romi nu este doar o necesitate, ci un imperativ pentru viitorul țării.

Marcel Ciolacu: "Identitatea romă. Știu că e importantă pentru dumneavoastră, de aceea am susținut personal inițiativa Muzeului Național de Istorie și Cultură a Romilor din România, care reprezintă un moment istoric pentru etnia romă. De asemenea, în școli se predă limba romani și în curând va fi o disciplină opțională legată de istoria romilor care reprezintă un pas important pentru cunoașterea istoriei tragice a romilor."

Nicolae Păun, președintele Asociației Partida Romilor Pro Europa: "Dorim cu toții ca viața comunităților de romi să se schimbe. România are nevoie de romi și noi avem nevoie de România. Cred că o să fiți și dumneavoastra de acord cu problemele pe care le-am identificat noi, este vorba de educație, sănătate, dezvoltarea comunitară, reprezentativitate, cultură"

Cătălin Manea, deputat: "Vizează în primul rând problemele cu care ne confruntăm: educație, acces la educație, sănătate, dezvoltare comunitară, muncă"

Iulian Paraschiv: Minoritatea romă s-a maturizat, cerem politici publice, cerem ca romii să fie parte a felului în care statul se dezvoltă, instituțiile statului răspund provocărilor pe care comunitatea romă le are. Sunt comunități întregi în care se oprește asfaltul acolo unde începe comunitatea romă și nu toți romii sunt săraci, după cum nu toți romii sunt infractori, nu toți romii nu își trimit copiii la școală. 

„Romi pentru România” este noul proiect politic al Asociaţiei Partida Romilor „Pro-Europa”, lansat cu scopul de a realiza un nou program social şi politic, axat pe educaţie și dezvoltare comunitară. 

Mai multe articole despre:
marcel ciolacu partida romilor congresul romilor