MENIU

Extremiștii maghiari care au vrut să detoneze o bombă de Ziua Națională, în fața magistraților

Cei doi extremiști maghiari, acuzați că au pregătit un atac chiar de Ziua Națională a României, sunt duși din nou în fata instanței. Procurorii cer ca ambii să fie ținuți în continuare în spatele gratiilor.

Beke Istvan și mentorul sau, liderul din Transilvania al grupării "Mișcarea de Tineret 64 de Comitate", sunt cercetați pentru ca au vrut sa detoneze un dispozitiv exploziv în centrul orașului Târgu Secuiesc.

Procurorii solicită ca extremiștii maghiari care au vrut să detoneze o bomba să fie ținuți în arest

Beke Istvan și mentorul sau au fost arestați pentru nerespectarea regimului materialelor explozive și acțiuni împotriva ordinii constituționale

Beke Istvan a fost reținut pe 1 decembrie de procurorii DIICOT, fiind acuzat de săvârșirea infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale și nerespectarea regimului materiilor explozive privind prevenirea și combaterea terorismului.

El a fost adus apoi la sediul DIICOT din București, unde a fost audiat mai multe ore de către procurori, după care a fost prezentat în fața unui judecător de la Curtea de Apel București cu propunere de arestare preventivă, cerere care a fost admisă.

Potrivit anchetatorilor, există date că Beke Istvan, membru marcant al extensiei în România a structurii naționalist-extremiste HVIM Ungaria, ce are obiective revizionist-separatiste, printre care realizarea, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetățenilor români și a bunurilor acestora, a dezideratului de îngreunare și împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului "Ținut Secuiesc", și-a asumat și ulterior a procurat mijloacele și instrumentele necesare confecționării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenționa să-l detoneze în public, pe raza localității Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

"Materialele și dispozitivele ridicate la perchezițiile efectuate ar fi fost apte să pună în pericol cetățenii români și bunurile acestora, acțiunile inculpatului fiind stopate prin măsurile legale dispuse de către procurorii DIICOT cu sprijinul Serviciului Român de Informații", susține DIICOT într-un comunicat de presă.

Potrivit unor surse judiciare, la perchezițiile efectuate de procurori au fost găsite la un poligon de antrenament air soft de lângă Covasna materiale pirotehnice și electronice care asamblate au capacitatea de producere a unor dezastre și care sunt interzise pentru deținere.

Astfel, au fost găsite 400 materiale pirotehnice de categoria III și categoria II, dispozitive electronice de inițiere temporizare a impulsurilor electronice, precum și dispozitive militare pentru vedere pe timp de noapte și amplificator de imagine, de asemenea interzise pentru deținere, au mai menționat sursele citate.