MENIU

Cea mai ghinionistă zi pe șoselele din România. Când se produc cele mai multe accidente în România

Foto ilustrativ

România rămâne țara UE cu cele mai multe accidente rutiere la un milion de locuitor, potrivit statisticii pe 2021, realizată de Poliția Rutieră. Potrivit acesteia, s-a putut stabili luna, ziua și intervalul orar cu cele mai multe accidente.

În anul 2021, pe drumurile publice din România s-au produs 26.806 accidente rutiere. Dintre acestea, 4.915 au fost accidente rutiere grave (18,3%), evenimente care au condus la decesul a 1.779 de persoane, rănirea gravă a 3.790 de persoane și rănirea ușoară a altor 2.235 de persoane. Totodată, cele 21.891 accidente uşoare înregistrate14 au avut printre consecinţe rănirea uşoară a 27.209 de persoane, potrivit unui raport al Poliției Române, analizat de HotNews.

 
Luna cu cele mai multe accidente grave

În medie, pe drumurile publice din România, în fiecare lună a anului 2021, au avut loc 410 accidente rutiere grave, în care și-au pierdut viața 148 de persoane, iar 316 persoane au fost rănite grav.

Începând cu luna mai, odată cu încălzirea vremii, numărul accidentelor rutiere grave produse lunar înregistrează creșteri treptate (cu o medie zilnică de 13,1 accidente rutiere grave/zi), ajungând ca în lunile tradiționale de vacanță (iulie, august) să atingă valori maxime. În luna august, numărul accidentelor rutiere atinge vârful anual de 508 (media zilnică a lunii august fiind superioară celorlalte luni - 16,4 accidente/zi). Începând cu septembrie și până în noiembrie, suma lunară a evenimentelor rutiere începe să scadă, se arată în raportul Poliției Române.

Ziua în care au loc cele mai multe accidente grave

Săptămâna generică a anului 2021 se caracterizează printr-o creștere a frecvenței accidentelor rutiere grave către ziua de vineri, atingând atunci valoarea maximă înregistrată. În ziua de sâmbătă se remarcă o reducere a frecvenței de apariție a unor astfel de evenimente, iar în ziua de duminică se înregistrează din nou o creștere a numărului de accidente rutiere grave.

În restul zilelor săptămânii, tendința este descrescătoare.

Ora la care au loc cele mai multe accidente grave

Din analiza Poliției Române, evoluția numărului de accidente rutiere grave pe parcursul celor 24 de ore este influențată de ritmul activităților cotidiene, de orele în care oamenii se duc sau se întorc de la serviciu, de la școală etc. și în care traficul este cel mai aglomerat, acestea fiind orele în care se produc și cele mai multe accidente rutiere grave.

Astfel, între orele 5-6 dimineața, numărul accidentelor rutiere grave crește semnificativ, fiind înregistrată o valoare de aproximativ 2 ori mai mare comparativ cu o oră în urmă, în continuare un interval (06-10) în care numărul accidentelor se menține relativ constant pentru ca o nouă creștere semnificativă să aibă loc între orele 10-12, ajungând ca în intervalul orar 11-12 să se înregistreze o creștere de aproape 7 ori mai mare față de intervalul orar 4-5.

Valorile maxime ale zilei se înregistrează în intervalul 17-18, când au avut loc 387 de accidente rutiere grave.

 

Mai multe articole despre:
accident rutiere cea mai ghinionista