MENIU

Școala vandalizată în Clejani. Ce măsuri vor sindicaliștii din Educație

Sindicaliștii din învățământ cer Guvernului măsuri urgente după „cazul șocant” de la Clejani, unde o școală a fost distrusă de trei elevi. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ solicită Ministerului Educației Naționale măsuri urgente pentru un număr mai mare de consilieri și psihologi în școli, care să prevină astfel de cazuri.

„Cazul grav care s-a petrecut în școala din Clejani, județul Giurgiu, unde trei copii au vandalizat întreaga clădire, este ceva greu de conceput”, se arată într-un comunicat al federației sindicale. 

Sindicaliștii invocă nevoia urgentă de psihologi școlari în unitățile de învățământ din România și cer Guvernului României „să aplice urgent un plan de intervenție”.

„Cerem Ministerul Educației Naționale și Guvernului României să adopte de urgență un act normativ prin care să fie mărit numărul de consilieri școlari în toate unitățile de învățământ”, au precizat sindicaliștii.

”Imaginile cu școala vandalizată din Clejani, județul Giurgiu sunt greu de descris, așa cum este greu de conceput că trei elevi, cu vârste sub 10 ani, au fost capabili să distrugă totul în calea lor (...) Acest caz de o gravitate extremă ne arată, încă o dată, faptul că în toate unitățile de învățământ avem nevoie urgentă de psihologi școlari care să depisteze din timp astfel de comportamente și să poată interveni.

Cerem autorităților să aplice legislația în vigoare și să asigure paza și protecția unităților de învățământ.

Dacă, cel puțin aceste două condiții ar fi fost respectate, în acest moment, nu ne-am fi confruntat cu un astfel de caz de vandalism, extrem de grav”, mai spun sindicaliștii.

"Este un caz extrem de grav, iar cei care trebuie să intervină în acest moment sunt polițiștii care, cu siguranță, au deschis o anchetă. (...) Plecând de la acest caz, reamintesc faptul că avem o legislație în vigoare care nu se aplică.

Autoritățile locale sunt cele care ar trebui să asigure paza și protecția în unitățile de învățământ, dar din rațiuni financiare această lege este încălcată, ceea ce transformă unitățile de învățământ în spații vulnerabile”, au mai cerut sindicaliștii.

Reacția sindicatelor din Educație vine după ce miercuri, la trei zile de la începerea noului an școlar, trei copii cu vârste cuprinse între 8-10 ani, au distrus aproape toate bunurile dintr-o școala din Clejani, județul Giurgiu.

Cei trei elevi au reuşit să distrugă în trei ore cele cinci săli de clasă ale școlii, dar și cancelaria pentru că s-au enervat pe o jucărie. Mobilierul şcolar şi materiale didactice au fost rupte şi aruncate peste tot, uşile sparte, grupul sanitar și pereţii de la centrala termică distruși şi praful de la extinctoare împrăştiat pe tot holul.

Trei copii au distrus o școală din Giurgiu. Motivul invocat este ireal: ”O jucărie a început să...”